Közélet

Csökkent a magyar érdekérvényesítő képesség a szlovák törvényhozásban

Csökkent a magyar érdekérvényesítő képesség a szlovák törvényhozásban

2011. február 13., vasárnap
Csökkent a magyar érdekérvényesítő képesség a szlovák törvényhozásban

Nem hiszi, hogy ez a szlovák parlament a magyaroknak is kedvező módon változtatná meg a jövőben a szlovák állampolgársági törvényt - ezt nyilatkozta Berényi József, a jelenleg parlamenten kívüli szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

A politikust annak kapcsán kérdezte a televízió reggeli műsora, hogy csütörtökön a pozsonyi parlamentben a szlovák koalíciós kormánynak nem sikerült átvinnie saját elképzelését az állampolgársági törvény módosításáról, lévén kormánypárti képviselők is az ellenzékkel szavaztak. Úgy látja, a szlovák kormány mögötti parlamenti többség rendkívül ingatag, a magyar érdekérvényesítő képesség pedig jócskán csökkent a törvényhozásban. “Az idei év elején ütötte fel a fejét az a lehetőség, hogy a szlovák kormánykoalíción belül egy kis csoportosulás eltér a kormányprogram megszabta irányvonaltól” - utalt a szlovák állampolgársági törvény kormánypárti módosító javaslatának szlovák parlamentben történt elbukására (visszavonására)

Berényi József

. A pártelnök hozzátette: korábban is voltak hasonló, a kormány javaslatát most megbuktató kezdeményezések a kormánypártok soraiban, de ezt eddig tudta kezelni a kormány mögött álló parlamenti pártok szövetsége – most először viszont nem. Berényi úgy látja: a törvénymódosítás mostani kimenetele összefügg “a Szlovákiában szinte már kóros magyar-fóbiával”; azaz, hogy mindenben, amivel Magyarországról próbálják segíteni a szlovákiai magyarokat, valamiféle összeesküvést vélnek felfedezni egyes szlovák körök. Szó volt róla, hogy az Egyszerű Emberek csoportosulás – amelynek tagja előterjesztette a kormánypártok soraiban zavart okozó javaslatot – pártot szeretne alapítani, és ezen a témán keresztül szeretnék felfuttatni magukat a közvélemény előtt. “Feltehető, hogy ez így is van. De ugyanakkor ne feledjük el, hogy az 1990 óta működő Kereszténydemokrata Mozgalom meghatározó politikusa, a szlovák parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke szintén az ellenzékkel szavazott” - hangsúlyozta Berényi. Szerinte utóbbi személy “kiszavazása” a kormányból is azt mutatja, hogy a pozsonyi koalíció rendkívül ingatag, léte néhány képviselőn múlik – ha ezek félreszavaznak, működésképtelenné válik a kormány. Naivitás lenne abban bízni, hogy ezt a javaslatot ez a szlovák parlament olyan formában fogadhatja el, hogy az a magyaroknak is megfeleljen – mondta Berényi József. Hozzátette: sajnos, érvényesülni látszik az a tendencia, amire a tavalyi választások óta figyelmeztettek; azaz, hogy most nem húsz magyar képviselő ül a százötven tagú szlovák parlamentben, hanem mindössze kilenc, “és ez majd megmutatja, hogy az érdekérvényesítési képesség így jóval kisebb lesz”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.