Közélet

Az MSZP szerint az új adórendszer nem tölti be a funkcióját

Az MSZP szerint az új adórendszer nem tölti be a funkcióját

2011. február 5., szombat
Az MSZP szerint az új adórendszer nem tölti be a funkcióját

Az MSZP szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével a munkavállalók zöme rosszul járt, ráadásul az nem tölti be a funkcióját, nem fogja élénkíteni gazdaságot, növelni a fogyasztást.

Tukacs István

országgyűlési képviselő kifejtette: elsősorban a versenyszférában bruttó 300 ezer forintnál kevesebbért dolgozók szenvedik el az adóváltozásokat, a közszférában dolgozók nagy része pedig bérkompenzációra szorul. Hozzátette, az új adórendszernek nincs a fogyasztást növelő hatása, mivel kedvezményezettjei, a magas keresetűek inkább megtakarítanak, vagy külföldön költik el többletjövedelmüket. Hozzátette, bár a beterjesztésekor a kormány arról beszélt, hogy az új adórendszernek nem lesznek vesztesei, a közszférában létrehozott kompenzációs alap azt bizonyítja, hogy ez nincs így. Példaként hozta, hogy ismeretei szerint az egyik fővárosi kerület önkormányzatában a munkavállalók 60, egy vidéki középiskolában az alkalmazottak 70 százalékának kellett kompenzációt kérnie, vagyis egy bürokratikus eljárásban azért folyamodnia, hogy ne csökkenjen a fizetése. Ugyanakkor - folytatta a szocialista politikus - a versenyszférában rosszabb a helyzet, hiszen a tulajdonosok érdekeik, és a legtöbbjük szerint borúlátó piaci kilátások alapján mérlegelik, hogy van-e lehetőség bérfejlesztésre. Emlékeztetett rá, hogy a szocialisták mindvégig ellenezték az egykulcsos adózást. A januári fizetések kézhezvétele után már mindenkinek jól láthatók az új személyijövedelemadó-rendszer hátrányai, ezért mindazok, akik rosszul jártak, ezt bizonyára jelezni fogják a miniszterelnöknek - mondta az MSZP-s képviselő, megjegyezve, hogy

Orbán Viktor

hétfői országértékelő beszédéhez az emberek véleményét kérte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.