Közélet

VMSZ-tiltakozás a szerb külügy kijelentése ellen

VMSZ-tiltakozás a szerb külügy kijelentése ellen

2011. január 24., hétfő
VMSZ-tiltakozás a szerb külügy kijelentése ellen

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint Ivica Dačić belügyminiszter kijelentése, amely szerint kettős állampolgárok nem tartozhatnak a szerb rendőrség állományához, sérti a szerb alkotmányt.

Pásztor István

VMSZ-elnök alkotmányellenesnek nevezte a szerb belügyminiszter kijelentését. "Problémás és érthetetlen" a szerb belügyminiszter álláspontja - mondta a magyar politikus a hét végén a Dnevnik című újvidéki szerb napilapnak. Emlékeztetett, hogy a kettős állampolgárság nem akadálya annak, hogy valaki ügyész, bíró vagy katonatiszt legyen Szerbiában. Példaként említette a szerb nemzeti bank nemrég leköszönt elnökét,

Radovan Jelašićot

, aki szintén kettős állampolgárként töltötte be ezt a fontos állami tisztséget. Hozzátette, tudomása szerint jelenleg is több ezer kettős állampolgár - a szerb mellett boszniai, horvát, montenegrói állampolgársággal rendelkező - személy dolgozik az

Ivica Dačić

vezette belügyminisztérium állományában. Ivica Dačić mint emlékezetes nemrégiben Topolyán azt találta mondani, hogy kettős állampolgárok nem tartozhatnak a szerb rendőrség állományához. A magyar parlament tavaly májusban elfogadott egy törvénymódosítást, amellyel jelentősen megkönnyítette a Magyarországgal szomszédos államok területén élő magyar nemzetiségűek számára a második, magyar állampolgárság megszerzését. A kedvezményes honosítás iránt óriási az érdeklődés a legutóbbi népszámlálás szerint csaknem 300 ezres vajdasági magyar közösség részéről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.