Közélet

Vizsgálat indul a civileket „elűző” társasház ügyében

Vizsgálat indul a civileket „elűző” társasház ügyében

2011. január 24., hétfő
Vizsgálat indul a civileket „elűző” társasház ügyében

Nem csitulnak a kedélyek a Kossuth Lajos sugárút 29. szám alatti ingatlan körül. A civilek továbbra is úgy érzik, hogy az önkormányzat támogatásával arra játszik a társasházban már 30 százalékos tulajdonrészt szerző egyik kft., hogy a házban működő civil szervezeteket így vagy úgy eltávolítsa. Haág Zalán és Kalmár Ferenc, a körzet önkormányzati, illetve országgyűlési képviselője (mindketten Fidesz-KDNP) vizsgálatokat kezdeményezett az ügyben.

A problémára a SZEGEDma.hu hívta fel először a figyelmet még az elmúlt év decemberében

. Leírtuk, hogy az épület egykoron a Magyar Honvédelmi Szövetség székháza volt, majd a rendszerváltás után – különböző vargabetűkkel – állami tulajdonba került, s a kezdetekkor még 16 civilszervezet működött itt, mára csak 8 maradt. A többieket távozásra kényszerítette, esetleg kivásárolta a házban székelő Victoria Autósiskola, vagy az ugyancsak itt tulajdonjoggal rendelkező Tiszabusz Kft. A két kft.-n kívül a szegedi önkormányzatnak is van egy 180 négyzetméteres irodája (amit most 14 millió forintért árul) meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) is. A megmaradt civil szervezetek és az azóta több mint 30 százalékos tulajdonjogot szerzett autósiskola közötti viszony annyira elmérgesedett, hogy perek sokasága indult, volt olyan lakógyűlés, ahol biztonsági emberek vigyáztak a rendre. Cikkünkben több civil szervezet képviselője is nyilatkozott, s mindannyian arról beszéltek, hogy az autósiskola mögött álló érdekcsoport szeretne a társasházban többségi tulajdohoz jutni, a lakógyűléseken pedig az önkormányzat, a Tiszabusz Kft. és az MNV képviselője eddig mindig az iskola érdekei szerint szavazott. Állításuk szerint közel kétszeres bérleti díjat fizetnek a piaci viszonyokhoz képest. A civilek felvetéseire az érintett cégek nem kívántak reagálni. Most

Haág Zalán

és

Kalmár Ferenc

karolta fel az ügyet, akik nyílt levélben kérték fel a MNV-t és az önkormányzat Gazdasági és Pénzügyi Ideiglenes Átvételi Bizottságát, hogy vizsgálja ki részletesen az ügy hátterét, az esetleges visszaéléseket. A levelet alább változtatás nélkül tesszük közzé.

Óvatosságra intünk és vizsgálatot kezdeményezünk a Kossuth L. sgt. 29. számú irodaház ügyében

A Kossuth Lajos sugárút 29. számú társasházban (volt MHSZ-épület) tapasztalható furcsa helyzet miatt a nyilvánossághoz fordulunk és vizsgálatot kezdeményezünk. Az épületben 2001-ben az állam 17 – a társadalom szempontjából fontos tevékenységet végző – civil szervezetnek juttatott irodát. A civilek – tizenöt éves elidegenítési tilalom mellett – irodájuk mérete arányában tulajdonrészt szereztek az ingatlanban. A házban az államnak és a szegedi önkormányzatnak is jelentős tulajdonrésze maradt. 2002 után azonban egy privát cég növekvő hányadú tulajdonszerzése indult meg az épületben. Ezzel együtt a civileknek egyre romló feltételekkel kellett szembesülniük: drasztikus közösköltség-emelés, megszerzett jogaik megnyirbálása stb. Az elmúlt években több szervezet számára úgy tűnt, hogy az állami vagyonkezelő szerv és az önkormányzat képviselője a privát befektető érdekeinek megfelelően szavazott a társasházi közgyűléseken. A helyzet odáig fajult, hogy az eredeti 17 civil szervezetből mára 8-an maradtak az ingatlanban, de ők is egyre kilátástalanabbnak ítélik saját helyzetüket. Állandó pereskedés, ellenséges viszony jellemzi a profitorientált magánvállalkozás és a közösség érdekében tevékenykedő civilek egymás mellett élését. Az önkormányzat korábban 100 százalékos tulajdonú cége rendelkezésére bocsátotta az ingatlanban fennálló tulajdonrészét. Felszólítjuk ezért a Sport és Fürdők Kft.-t, hogy képviselője a soron következő társasházi közgyűléseken ne egy profitszerzésben érdekelt magánvállalkozó érdekében szavazzon, hanem a város érdekében járjon el. Vegye figyelembe azt is, hogy az épületben működő civil szervezetek a helyi társadalom és a város közösségei érdekében fejtik ki tevékenységüket. Felkérjük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy vizsgálja ki: 2002 és 2010 között jogszerűen jött-e létre az ingatlanban a jelenlegi tulajdoni helyzet. Vizsgálja ki továbbá, hogy az állami vagyonkezelő szervezet képviselője a társasház ügyében 2002 és 2010 között minden esetben az állam érdekeinek megfelelően járt-e el. Felkérjük Szeged M. J. V. Gazdasági és Pénzügyi Ideiglenes Átvételi Bizottságát, vizsgálja ki, hogy a Sport és Fürdők Kft. képviselője a társasházi közgyűléseken minden esetben az önkormányzat érdekében járt, illetve jár-e el. Szeged, 2010. január 24.

Haág Zalán sk. Szeged 15-ös számú körzet önkormányzati képviselője Kalmár Ferenc sk. országgyűlési képviselő Szeged városüzemeltetési tanácsnoka

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.