Közélet

Szerbiában félnek a titkos dossziék megnyitásától

Szerbiában félnek a titkos dossziék megnyitásától

2011. január 9., vasárnap
Szerbiában félnek a titkos dossziék megnyitásától

A jelenlegei szerb kormánykoalícióban nincs meg a szándék arra, hogy megnyissák a titkos dossziékat, mert félnek egy ilyen döntés következményeitől, fogalmazott Vuk Draskovics, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) elnöke a Blic belgrádi napilapnak nyilatkozva. Az írást a Vajdaság Ma hírportál is átvette.

A politikus szerint az erről szóló vita elhalasztását inkorrektségnek, szószegésnek tekinti. A hatalom köreiben félelmek vannak a besúgók nevének nyilvánosságra kerülésétől. "A titkos dossziék megnyitása és nyilvánosságra hozása keresztmetszetet adna a bűnözésről, a titói Jugoszlávia működésének struktúrájáról. Meglátnánk, mik történtek a kulisszák mögött, betekintést nyernénk a titkosszolgálatok szerepébe, amely szolgálatok a rezsim mozgatórúgói voltak. Tudomásunkra jutna, hogyan gyilkolták meg Jugoszláviát a múlt század végén. Megtudnánk a halálosztagok tagjainak a nevét, a hamis hazafiak kilétét, akik fosztogatni indultak a háborúba. Kiderülne, hogyan gazdagodtak meg a mai mágnások, hogyan szerezték a kezdőtőkét, s kik valójában a jelenlegi Szerbia gazdasági, tájékoztatási, s ezzel politikai urai" - mondta Draskovics.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.