Közélet

Népszavazást kezdeményeznek a 35 órás munkahétért Szlovákiában

Népszavazást kezdeményeznek a 35 órás munkahétért Szlovákiában

2011. január 11., kedd
Népszavazást kezdeményeznek a 35 órás munkahétért Szlovákiában

A szlovákiai szakszervezetek 35 órás munkahetet szeretnének. A mostani 40 óra csökkentésével párhuzamosan a túlórák számát is évi 80-ban szeretnék maximalizálni. Céljuk elérése érdekében petíciót indítanak, hogy népszavazás döntsön a kérdésről – számol be az eseményről a Felvidék Ma hírportál.

A szakszervezetek úgy gondolják, a munkaidő lerövidülése nem járna bércsökkenéssel. Arra hivatkoznak: más európai országokban is hasonló a helyzet. Az évi 150 túlóra 80-ra csökkentése elemzők szerint gondot jelenthetne a munkavállalóknak, mert jelentős pluszjövedelemtől esnének el, de a Szakszervezetek Konföderációja szerint „az egészséges társadalom alapja a munka és a magánélet harmóniája“, mert „nem normális dolog, hogy a családfő 20 órákat dolgozik, közben felbomlik a családja“. A munkáltatók országos szövetsége viszont arra figyelmeztet: a szlovákok többsége – egy nemrégiben készült felmérés szerint – még többet dolgozna, ha tehetné, mert szeretne többet keresni. Ha a szakszervezet fellép a túlórázás ellen, saját tagjait rövidíti meg, véli

Martin Hošták

, a szervezet titkára. A Szakszervezetek Konföderációja március közepéig akarja összegyűjteni a népszavazáshoz szükséges támogató aláírásokat. A konföderáció és az ágazati szakszervezetek országos tiltakozó megmozdulásokra is készülnek a Munka Törvénykönyvének védelmében. Nem értenek egyet azzal, hogy a munkajog liberalizálása több munkahelyet teremt.

Iveta Radičová

kormányfő viszont azt mondja: tiltakozás helyett tárgyalni kell. A szakszervezetek képviselőit azért hívták meg a munkajogi rendelkezések módosításáról folyó tárgyalásokra, hogy ott érvényesítsék elképzeléseiket. Ha más utat választanak, az nem érdekképviselet, hanem politikacsinálás, nyilatkozta Radičová a TASR hírügynökségnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.