Közélet

Fegyveres rangerek a természet védelmében?

Fegyveres rangerek a természet védelmében?

2011. január 21., péntek
Fegyveres rangerek a természet védelmében?

A fegyveres, katonai kiképzésen átesett, a rendőrséggel szorosan együttműködő természetvédelmi őrző szolgálat felállítása továbbra is célja Illés Zoltán környezetügyi államtitkárnak – derült ki a szakpolitikus Duna Televíziónak adott csütörtöki esti nyilatkozatából.

“Én azt szeretném, hogy legyen a természetvédelem terén egy olyan szolgálat – idegen szóval rangerszolgálatnak hívom – amely fegyveres testületként, a rendőrséggel nagyon szorosan együttműködve természetvédelmi őrző feladatokat látna el az országban, a tagjai katonai kiképzést kapnának” - vázolta elképzeléseit

Illés Zoltán

. Egyrészt cél lenne az erődemonstráció, ami visszatartó hatással bírna szerinte. Másrészt pedig – tette hozzá - “nagyon kutya keményen csapnának oda” a rangerek, ha tetten érnének harminc-negyven fős, kamionokkal és komplett infrastruktúrával fél erdőket kiirtó fatolvaj bandákat.

Félkatonai, de nem erőszakszervezet

A vízügy “félkatonai szervezetté” való alakítása kapcsán elmondta: a vízügy valaha félkatonai szervezet volt – amikor még nagyon hatékony volt, komolyan hierarchizált, és húsz-huszonöt ezer ember dolgozott benne, védve az árvizektől az országot. “Én egy ilyen félkatonai szervezetet szeretnék visszaállítani, ami természetesen nem erőszakszervezet” - szögezte le a politikus. Illés Zoltán arról is beszélt a Duna Televízióban, hogy bár még csak három hét telt el az idei évből, máris kétmilliárd forintba került belvíz elleni védekezés. A források – 4,6 milliárdos keretben – előzetesen rendelkezésre állnak erre az évre, idén először. Egyébként eddig az utólagos finanszírozás volt a jellemző, ami éves szinten 35-40 milliárdos kiadást jelentett egy átlagos év végén árvíz és belvíz tekintetében, amit az általános költségvetési tartalékból fedeztek.

Sok tízmilliárdba kerül a víz elleni védekezés

A szakpolitikus azt mondta: ha egyszer az év elején rendelkezésükre állna egy tizenhét milliárdos keret, abból egész évben megoldható lenne a belvíz elleni védekezés; ebből ötmilliárd körülit használnának fel azonnali intézkedésekre, a többit a márciusban-májusban időszerű középtávú, illetve az év végén esedékes hosszútávú lépéssorozathoz – például árkok kiásásához, a főcsatornák növényzetmentesítéséhez. Az árvíz elleni tökéletes védekezés jóval többe kerülne – csak egy megye, például Borsod-Abaúj Zemplén megye esetében ötmilliárd forint kellene hozzá. Ebből az összes, árvíz elleni védművet meg lehetne építeni a megyében. A kiadások nagyságrendjét érzékeltetendő Illés Zoltán elmondta: csak egy, a Felsőzsolca mellett építendő, hat-hétszáz méter hosszúságú körgát megépítése 1,2 milliárd forintba kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.