Közélet

Az RTL Klub ellen is eljárást indított a médiahatóság

Az RTL Klub ellen is eljárást indított a médiahatóság

2011. január 3., hétfő
Az RTL Klub ellen is eljárást indított a médiahatóság

A Magyar RTL Televízió Zrt. ellen is eljárást indított a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy híradóban sugárzott, a hatóság által megrázónak vélt bűnügyi riport miatt - közölte a csatorna honlapján hétfőn.

A szóban forgó tudósítás arról szólt, hogy Nagymányokon egy férfi megölte, majd feldarabolta testvérét, a testet videóra vette, s elrejtette. A hatóság ennek kapcsán egyebek mellett azt kifogásolta, hogy tényszerű tájékoztatás helyett a megrázó, meghökkentő részleteket emelték ki, amelyek "megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában". Levelükben többször is kiemelték, hogy a riportban többször is mutattak egy, a hatóság szerint véres ágymatracot, illetve ágylábat. Továbbá hangsúlyozták, hogy a hírolvasó -

Szellő István

- csak azután közölte, hogy megrázó riport következik, miután magát a hírt már felolvasta. A csatorna honlapján az NMHH-tól kapott levelet is közzétették, melyben az RTL Klub műsorát elemző hatósági vizsgálat eredményét foglalják össze. A december közepére dátumozott levél szerint az RTL Klub egyik október elején sugárzott esti híradója kapcsán "törvénysértést valószínűsítenek", ezért közigazgatási eljárást indítanak a csatorna ellen. Az RTL Klub - mint honlapjukon közzétett állásfoglalásukban írják - visszautasítja a hatóság megállapításait, s arra is kitérnek, hogy szerintük ők csak a megdöbbentő részletek egy részét ismertették, brutális képeket viszont nem mutattak be. Továbbá hangsúlyozták, hogy értelmezésük alapján a hatóság megállapításai azt sugallják, hogy nem számolhatnak be erőszakról vagy balesetről, mert az ilyen hírek esetleg a nyugalom megzavarására alkalmasak. Ezzel viszont szerintük sérül a szerkesztői szabadság, és így - mint emlékeztetnek - nem beszélhettek volna az utóbbi évek olyan, nagy port felvert bűncselekményeiről sem, mint a móri mészárlás, a pécsi egyetemi lövöldözés, a Cozma-gyilkosság vagy a romák elleni sorozatgyilkosság. Az NMHH legutóbb a Tilos Rádió ellen indított közigazgatási eljárást, amiért Ice-T amerikai rapper It's On című dalát délután hat óra előtt pár perccel játszották le még szeptember elején, megsértve ezzel a kiskorúak médiával szembeni védelmére vonatkozó törvényi szabályozását. Múlt szombaton az MTI-nek elküldött közleményében a médiahatóság azt hangsúlyozta, ha valaki elolvassa Ice-T dalának szövegét nehezen gondolhatja úgy, hogy az nem utal "közvetett módon erőszakra, illetve szexualitásra". Mint hozzátették: "a törvény nem kér mást, mint egy apró figyelmeztető jelzést az említett dal előtt".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.