Közélet

A szlovákok is változtatnának az állampolgársági törvényen

A szlovákok is változtatnának az állampolgársági törvényen

2011. január 15., szombat
A szlovákok is változtatnának az állampolgársági törvényen

Módosítaná saját állampolgársági törvényét a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Smer, hogy május elsejétől ne zárja ki teljes egészében a kettős állampolgárság lehetőségét – írja a Felvidék Ma hírportál.

Újabban legalább hat hónapos külföldi tartózkodás, vagy az érintett országban regisztrált lakhely esetén a szlovák állampolgárok megtorlás nélkül vehetnék fel a másik állam állampolgárságát. Azoknak, akik július 17-e óta elveszítették szlovák állampolgárságukat, lehetővé tennék, hogy egyszerűsített úton visszaszerezzék. A Smer három képviselője által kidolgozott módosító javaslat elengedné az állampolgárságukat elvesztett személyeknek az illetékeket is, ha újra folyamodnának a szlovák állampolgárságért. A kormánykoalíció a magyarországi állampolgársági törvényre válaszul meghozott Fico-féle ellentörvényt megszüntető módosító javaslata már második olvasatban fekszik a parlament asztalán, s feltehetőleg napirendre is kerül a februári plenáris ülésen. Párhuzamosan a kereszténydemokraták kettős állampolgárságúak állami szolgálatát korlátozó javaslata is részletes vitára és végszavazásra kész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.