Közélet

A szlovákok is támogatják a határon túli szlovákokat

A szlovákok is támogatják a határon túli szlovákokat

2011. január 7., péntek
A szlovákok is támogatják a határon túli szlovákokat

A Külföldi Szlovákok Hivatala 2010-ben mintegy 1,33 millió euróval támogatta a külföldön élő szlovákok szervezeteit – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

A legtöbb támogatási kérvény Szerbiából érkezett, összesen 937 ezer euró értékben. Az igényelt összegnek körülbelül az egyharmadát kapták meg a szerbiai szlovákok. A legsikeresebb pályázók a Lengyelországban élő szlovákok szervezetei voltak, a kért összeg 91,6%-át megkapták. A legnagyobb támogatás is északra irányult: 125 ezer euró Nová Belára, a szláv kulturális központ befejezésére. A hivatal 12 ezer euróval támogatta a szlovák-cseh társaság kulturális napjait, 10 ezer euróval a Korene és a Prágában megjelenő Listy Slovákov a Čechov folyóiratokat. A Budapesten megjelenő Ľudové noviny 15 ezer eurót kapott. A Külföldi Szlovákok Hivatala 1950 eurót adott egy kirgiz projektre, amelynek alapján „Alexander Dubček-szobát“ létesítettek. Csehszlovákia egykori vezető politikusa gyermekkorában szüleivel együtt éveket töltött Kirgíziában. A Külföldi Szlovákok Hivatala alapelvei közül kiemelendő: tiszteletben kell tartani annak az államnak a területi függetlenségét és egységét, amelyben a külföldi szlovák él. A törvény értelmében az állami gondoskodás területei: oktatás, kultúra, tudomány, kutatás, információkkal való ellátás, média. Állami szerv, a Miniszterelnöki Hivatal alá van rendelve. Feladatai közé tartozik az együttműködés a más államokban élő szlovákokkal, vagy azok szervezeteivel; kapcsolattartás más államok hasonló szerveivel. Finanszírozás: a szlovák Miniszterelnöki Hivatal költségvetésének része.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.