Közélet

A szlovák ellenzéket zavarja a javuló szlovák-magyar viszony

A szlovák ellenzéket zavarja a javuló szlovák-magyar viszony

2011. január 7., péntek
A szlovák ellenzéket zavarja a javuló szlovák-magyar viszony

A szlovák külügyminiszter úgy véli, hogy a Robert Fico volt miniszterelnök vezette ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) pártot zavarja a javuló szlovák-magyar viszony, s a magyarországi fejlemények kapcsán ezért intézett támadást az Iveta Radicová vezette kormány ellen.

Fico

péntek délután kijelentette: Magyarországon "nem demokratikus" változásokra kerül sor, s Radicová, illetve

Mikulás Dzurinda

Európa-ellenesen viselkedik, mert hallgatnak, s nem ítélik el a magyar kormány lépéseit. Dzurinda szerint a bírálat alaptalan, a szlovák kormány látja más országok problémáit, a szomszédokét is. Szerinte Fico nyilatkozatát nem a jó szándék vezérelte, s célja a felek összeugrasztása. Dzurinda szerint a bírálat alaptalan, a szlovák kormány látja más országok problémáit, a szomszédokét is. Idézte

Radicová

véleményét, aki szerint a magyar médiatörvény kételyeket ébreszt, s meg kellene vizsgálni összhangban van-e az európai normákkal. Leszögezte: Szlovákiának érdeke, hogy javuljon a viszony Pozsony és Budapest között, rendkívül fontos, hogy a közép-európai régió országai jól kijöjjenek egymással, s a térség egységes legyen. A sajtón keresztüli üzengetés senkinek sem használ. A Smer politikája ellenzékben is a populizmuson, a nacionalizmuson és az uszításon alapszik - fejtette ki a szlovák diplomácia vezetője. Dzurinda úgy vélte: ha Szlovákia nem hagyja magát provokálni, s tiszteletet ébreszt maga iránt, Magyarország is olyan lépésekkel hozakodhat elő, amelyek eloszlatják az aggályokat. Fico azt állította, hogy a pozsonyi kormány hamis képet fest a szerinte csak állítólag javuló szlovák-magyar viszonyról, s ha elítéli az Orbán-kormány lépéseit számíthat a Smer támogatására is. A volt kormányfő szerint Európának is keményebben kellene fellépnie Orbánnal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.