Közélet

Több mint háromezren az ár- és belvíz ellen

Több mint háromezren az ár- és belvíz ellen

2010. december 16., csütörtök
Több mint háromezren az ár- és belvíz ellen

A helyenként mínusz tíz fokot is elérő hidegben több mint háromezer ember segít az ár- és belvíz elleni védekezésben - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtökön az MTI-vel.

A folyók fővédvonalain jelenleg összesen 1890 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség. Harmadfokú készültség 452 kilométer hosszon van érvényben, a Tiszán Zalkod és Tiszafüred között, a Bodrogon, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán. Másodfokon védekeznek 802 kilométer hosszon, a Tiszán Veresmart és Zalkod, valamint Tiszafüred és Doba között, a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna teljes szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön, és a Hármas-Körösön. Elsőfokon 637 kilométer hosszú szakaszon a Tiszán Doba és Szeged között, a Zagyván, a Berettyó felső szakaszán, valamint a Kettős-Körösön védekeznek. A Tisza szerdán tetőzött Dombrádnál, felső szakaszán már megkezdték az árvízi károk felmérését - írta az OMIT. Közleményük szerint a hideg idő és a lefagyások miatt egyelőre nem romlott tovább a belvízhelyzet Magyarországon. Hozzátették: hosszan elnyúló, stagnáló belvízvédekezésre kell számítani, amelyet minden csapadék súlyosbíthat. A belvízzel borított területek nagysága a védekezéssel érintett területeken 3161 négyzetkilométer, ebből 1720 négyzetkilométer vetés-szántó. A teljesen átitatott terület viszont ennek a duplája is lehet, így összességében akár a tízezer négyzetkilométert is meghaladhatja a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület - hangsúlyozta az OMIT. Az OMIT szerint az elöntések lefagytak, a területeket helyenként akár 5 centiméter vastag hó borít, így olvadáskor tovább fog növekedni a belvízzel borított terület. Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 77 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 8 szakaszon első, 57 szakaszon másod és 12 szakaszon (Felső-Tisza vidékén, Közép- és Dél-Alföldön) harmadfokon védekeznek - írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.