Közélet

Szili Katalin: a Szociális Unió nem MSZP-klón

Szili Katalin: a Szociális Unió nem MSZP-klón

2010. december 2., csütörtök
Szili Katalin: a Szociális Unió nem MSZP-klón

A Szociális Unióval nem egy MSZP-klón, hanem egy nemzeti értékeket konzekvensen képviselő párt jött létre - jelentette ki Szili Katalin elnök a párt régiós nyitókonferenciáján csütörtökön Nyíregyházán.

Az Országgyűlés korábbi szocialista elnöke a múlt héten megalakult pártról elmondta: a szerveződés gyökerei 1989-től eredeztethetők, ami eddig azért nem jött létre, mert a nemzeti baloldal a rendszerváltás óta nem tudott gyökeret verni. A Szociális Unió elnöke szerint az MSZP a platformok szövetségeként definiálja magát, ugyanakkor jól látható az elmúlt húsz év politikájában a neoliberális irányvonal. Az elmúlt három választás jól láttatta, hogy ez az társadalom számára nem elfogadható - fűzte hozzá.

Szili Katalin

ugyanakkor a társadalom keresleti oldalán igényt lát arra, hogy legyen önmagát valódi és hitelesnek definiáló baloldali erő, amely a nemzeti értékeket konzekvensen képviseli. "Másrészről pedig a rendszerkorrekció híve, és egy ökoszociális piacgazdaság kiépítését tartja szem előtt, ahol a gazdaság eszköz a társadalmi célok megvalósítására, és mindvégig figyelembe veszi a környezeti korlátokat" - fogalmazott Szili Katalin. A Szociális Unió a politikában a minőséget és a szakértelmet kívánja előtérbe helyezni - fejtette ki. Ennek érdekében jött létre az ötventagú szakpolitikai tanács, amely kidolgozza a szerveződés fontosabb szakmapolitikai elképzeléseit, ami várhatóan egy éven belül fog összeállni koherens programmá. Amennyiben a program a kormányzópártok elképzelésével találkozik, támogatjuk azt, s ott fogunk kritikát gyakorolni, ahol elveikkel nem egyezik az irány - ígérte a politikus. Szili Katalin elmondta, hogy a "Több, mint egy párt" szlogennel a Szövetség a Jövőért Mozgalom értékeit is meg kívánja őrizni. A pártelnök az MTI kérdésére nem kívánta számszerűsíteni a párthoz eddig csatlakozott tagok létszámát, közlése szerint inkább az a fontos, hogy "mennyi embert tud a párt közel hozni, s mennyien tekintenek rá szimpátiával". A nyíregyházi rendezvényen meghirdették a Fát a fa alá című karácsonyi akciót is, melyben három rászoruló család részére biztosítanak tűzifát három hónapig. A kezdeményezéshez ezer forint befizetésével, azaz jelképesen egy rönk fával lehet csatlakozni. A nyitótalálkozót követően zártkörű megbeszélésen alakult meg a Szociális Unió régiós tanácsa; hasonló szervezetek december folyamán várhatóan Szegeden és Szombathelyen is létrejönnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.