Közélet

Nyolc méter felett tetőzik a Tisza Szolnoknál

Nyolc méter felett tetőzik a Tisza Szolnoknál

2010. december 13., hétfő
Nyolc méter felett tetőzik a Tisza Szolnoknál

Nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik majd a Tisza Szolnoknál. A folyó jelenleg lassan árad. A Közép-Tisza Vidéki Területi Vízügyi Igazgatóság hétfői tájékoztatása szerint a Tisza egyelőre lassan árad középső szakaszán.

Hétfő reggel Kisköre-Alsónál 691, Szolnoknál 680 centimétert mutatott a vízmérce, ezek az értékek mindkét helyen már jóval meghaladják az elsőfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt szintet. Az elkövetkező napokban az áradás intenzitása várható a folyón, a tetőzés Szolnoknál 800 centiméter felett lesz.

Lovas Attila

igazgató elmondta: a Tisza mellékfolyói közül a Zagyva Apc és Szentlőrinckáta között kismértékben árad, alatta apad. A Tarnán végig csökken a vízszint, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó árad. Az igazgatóság másodfokúra emelte a árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Mezőtúr és Túrkeve között, valamint a Hármas-Körösön a mezőtúri árvízkaputól Kunszentmártonig. Ezzel együtt elsőfokú készültséget 461, másodfokút 115 kilométer töltésszakasz mentén tartanak fenn. A Tiszán levonuló árhullám miatt a következő hetekben a Tisza-tó vízszintje várhatóan 100-130 centiméterrel meghaladja a nyári értéket, ezért felhívják a kikötők, strandok üzemeltetőinek figyelmét, hogy készüljenek fel az elöntésre. A Tisza szolnoki belterületi szakaszán, a Csáklya utcánál a partcsúszás helyreállításánál hullámverés elleni védelmet építettek ki, míg a Zagyva mentén a Sebestyén körúti hídnál a megépült új támfal védelme érdekében a mentett oldalon ömlesztett anyagból leterhelést, megtámasztást készítettek. Az igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán védelmi készültséget tartanak fenn. A víz által veszélyeztetett lakott területeknél, tanyáknál soron kívül kotorják a befogadó csatornák medrét, távolítják el a növényzet és az uszadékot a vízelvezetés megkönnyítéséért. Az elöntött területek nagysága az elmúlt napokban tovább nőtt, jelenleg 461 négyzetkilométer, ami kissé már meghaladja a 2010 tavaszán mért csúcsértéket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.