Közélet

Milliárdokat tüntettek el a játékgépesek

Milliárdokat tüntettek el a játékgépesek

2010. december 16., csütörtök
Milliárdokat tüntettek el a játékgépesek

Több ezermilliárd forintos bevételkiesése származott a költségvetésnek az elmúlt években, mert a játékgépek üzemeltetői által bevallott forgalmi adatok hamisak. „Miért nem érdekli az államot a pénznyerő-automatákból származó bevétel, illetve hová tűntek és kinél landoltak a pénznyerő-automatákból származó milliár­dok?” – ezzel a kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz Lázár János.

A Magyar Hírlap online beszámolója szerint a Fidesz frakcióvezetője rámutatott: az üzemeltető akár mindennap meg tudja nézni a játékosok által bedobott összeget, és a híradásokban is „gyakran hallani” a játéktermek, nyerőautomaták „körüli rendőri intézkedésekről”. Szerinte változás szükséges a törvényhozásban és a hatósági ellenőrzésben. Már eddig is sok furcsaság történt a félkarú rablók körül, legalábbis ahogy a nagypolitika színpadán megjelent a kérdés. Az utóbbi években több kísérlet történt arra, hogy a játékadót és a belőle származó költségvetési bevételt megemeljék. Emlékezetes például Császár Antal független képviselő esete, aki két éve önálló indítványt nyújtott be, azt javasolva, hogy a sokszorosára növeljék a szerencsejáték-automaták havi átalányadóját, a befolyt pénz egy részét pedig prevencióra, valamint felvilágosításra fordítsák –

írja a magyarhírlap.hu

. Császárt azonban pár nappal később a Gyurcsány-kormány a gazdaságélénkítő csomag társadalmi egyeztetésének támogatásáért felelős miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki. Amilyen bonyolult titulust kapott, olyan egyszerűen indokolta javaslata – szinte a kinevezésével egyidejű – visszavonását: mint mondta, „pontatlan információkat kapott”.

Százezrek szenvednek játékfüggőségben

Lázár János becslésekre hivatkozva úgy fogalmazott, mintegy 200 és 400 milliárd forintos „haszonhoz tud jutni egy bizonyos érdekcsoport évente, illetve ennyit tüntetnek el az adóhivatalok és az állam elől”. Kijelentette, meg kell válni azoktól a vezetőktől, akik éveken át részesei voltak a kialakult helyzetnek és „az érdekelt lobbicsoport befolyása alá kerültek”. Lázár Jánosnak írt válaszában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter átfogó felülvizsgálatot helyezett kilátásba. A ma hatályos, az online szerencsejátékok szervezésére és a kártyatermek működtetésére vonatkozó törvény átfésülése szerinte a jövő tavasszal szükségessé válik. Jelezte azt is, a pénznyerő automaták új szabályozásának előkészítésére 2011. második felében kerül sor. Matolcsy a helyzet tisztázására az elmúlt öt évre visszamenőleg belső vizsgálatot rendelt el az új kormányzati struktúrában a tárcájához tartozó volt Pénzügyminisztériumnál, a pénzügy alá rendelt Szerencsejáték Felügyeletnél és az Országos Mérésügyi Hivatalnál. Jellemző adalék mindehhez, amikor néhány éve egy tévéműsorban riporteri kérdésre a felügyelet akkori vezetője úgy válaszolt, „felmérhetetlen”, mennyi pénzt dobnak az emberek az automatákba. Úgy tudjuk, egy korábbi vizsgálat során több száz manipulált gépet találtak országszerte, mégsem indult érdemi eljárás. Becslések alapján hazánkban mintegy százezren szenvednek játékfüggőségtől. Mint egy korábban igen aktív játékos lapunknak elmondta, „adóbevétel sincs, és a játékosokat is tönkreteszik”. (Forrás:

magyarhirlap.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.