Közélet

Keresztúri: le kell leplezni a botkai színjátékot

Keresztúri: le kell leplezni a botkai színjátékot

2010. december 16., csütörtök
Keresztúri: le kell leplezni a botkai színjátékot

"Botka László színjátékra használja a várost, és az elsődleges célom, hogy ennek minden elemét leleplezzem. Nincs paktum egyik párttal sem. Azt szavazom meg, amit a város érdekében hatékonynak és célszerűnek tartok, és ami közelebb visz ahhoz, hogy tiszta viszonyok legyen végre Szegeden, és valódi gazdasági fellendülés induljon" - nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője.

Keresztúri

szerint az első lépés a tiszta viszonyok megteremtésére az önkormányzati cégek átvilágítása lett volna, hiszen több helyen látható, tapasztalható a gazdaságtalan, kaotikus működés. "Ennek iskolapéldája a Szeged Pólus Kft., amely olyan emberekkel menedzselte le az elektromos tömegközlekedés-fejlesztés nagyberuházását, akik még életükben nem végeztek a közlekedésfejlesztés területén hasonló volumenű munkát, s ennek meg is lett az eredménye" - folytatta a képviselő. "Totális a káosz a beruházás körül. Amikor pedig azt tapasztaltam, hogy hiába állt fel az átvilágító bizottság (Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság), amely a város cégeinél, az ehhez hasonló rossz döntéseket vagy a visszaélésgyanús ügyeket tárta volna fel,

Botka László

azonban minden eszközzel akadályozni próbálta a bizottság működését, úgy döntöttem, hogy bár a módszer nem a legmegfelelőbb, de nincs más út, mint a cégvezetők leváltása. Hogy mennyire felkészültek az új vezetők szakmailag, az előterjesztő, a Fidesz-frakció felelőssége, de minderről majd úgy egy év múlva lehet beszélni, ha átlátjuk, milyen hatékonysággal működnek a cégek az új vezetéssel. Annak külön örülök, hogy a polgármesternek a jegyzői irodán keresztül, a belső ellenőrzési joga megmarad, így itt a felügyelő bizottságokkal együtt a párhuzamos ellenőrzési rendszer valóban működik majd. Mert hiába érvelt azzal a polgármester, hogy ezek a bizottságok eddig is ellenőrizték a cégeket, mivel azok élén MSZP-s képviselők ültek, és ők állapították meg az ellenőrzés jogosultságát és terjedelmét, így a felügyelet pusztán csak formalitás volt, a színjáték része" - hangsúlyozta Keresztúri.

A meghallgatás csak a lejáratás terepe lett volna?

A jobbikos politikus szerint az MSZP, mint a disznóvágás előtt a sertés, már előre visít, hogy a visszásságok feltárása után azzal érvelhessen, hogy itt egy Fidesz–Jobbik-paktum van, és az egész vizsgálódás elfogult. "Nincs semmilyen paktum, hiszen például az Árpád nevelőotthon ügyében nem szavaztam meg a Fidesz javaslatát, mert más volt az álláspontom. De itt is kétségek között őrlődtem, és a kisebbik rosszat választottam, kényszerhelyzet volt, már sok pénz elment a tápéi ingatlanra, azt pedig kár kidobni az ablakon, mindamellett, az ügy hátterében sejthető akár egy ingatlanpanama is. Úgy gondolom, hogy a Jobbikon kívül nem pártokat támogatok, hanem igyekszem a legjobb megoldás mellé tenni a voksomat. Ha az MSZP beismerte volna, hogy rosszul működik a Szeged Pólus Kft. és váltsuk le a vezetését, látatlanban megszavaztam volna. De ilyen nem történt" - szögezte le Keresztúri, hozzátéve, hogy a régi cégvezetők leváltásának módszerét nem tartja jónak, de ez is kényszerhelyzet. A meghallgatás a képviselő szerint pedig egy újabb színjáték terepe lett volna csak, hiszen amíg Botka László 400–500 milliót öl évente a helyi napilapba, ami csak az ő szája íze szerint hozza le a híreket, nem lehetett volna elvárni, hogy a meghallgatásokról, a leendő cégvezetőkről pártatlanul írjanak, mutassák be azokat a közvéleménynek, inkább a befeketítésükre születtek volna a cikkek. "Ezt is meg kell majd a jövőben változtatni, nem tartom jónak, hogy a legnagyobb példányszámú napilap kapja meg például a villamosprojekt népszerűsítését, hiszen utána hogyan is számolhat be arról elfogultság nélkül, hogyan írhatja meg mekkora káosz övezi az egész lebonyolítást. Egyébként már a kampány során is azt hangoztattam, hogy Botka László óriási színjátékot játszik, ezért voltam hajlandó visszalépni a választásokon a polgármester-jelöltségtől, mivel esély mutatkozott a rendszer megbuktatására, most pedig e fennmaradt rendszer hibáinak, szabálytalanságainak a feltárásán fogok dolgozni" - tette világossá Keresztúri Farkas Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.