Közélet

Gázerőmű épülne fű alatt?

Gázerőmű épülne fű alatt?

2010. december 9., csütörtök
Gázerőmű épülne fű alatt?

Az LMP-sek két előterjesztéssel rukkoltak elő

Jó ideje szó van arról, hogy épülni fog Szegeden, a logisztikai központ területén vagy annak közelében egy gázerőmű. A folyamat most - teljesen váratlanul - felgyorsult, olyannyira, hogy a holnapi közgyűlés is tárgyalni fogja.

Az LMP vezetői,

Málovics György

és

Szentistványi István

sajtótájékoztatón ismertették ezzel kapcsolatos aggályaikat. A közgyűlési előterjesztések között explicit módon nem szerepel a téma, amolyan ingatlantechnikai kérdésként rejtették el, olyképpen, hogy településrendezési szerződést kötne a város egy céggel, s ez a gázerőmű előkészítésére vonatkozna. Málovics György szerint problematikus az ügy, mert egy ilyen gázerőmű akár évtizedekre is meghatározhatja Szegednek és a régiónak az energiastratégiáját. Ha rálépünk valamilyen technológiai útra, például egy fosszilis, gázalapú energiatermelési útra, és aköré szervezzük az infrastruktúrát, a szakemberképzést, a beszállítói hálózatot, később nagyon nehéz lesz irányt váltani, és - mondjuk - a megújuló energiaforrások felé fordulni - fogalmazott a politikus. Ez nem olyan lépés, ami 1-2 év múlva korrigálható, igenis meghatározza hosszú távon Szeged és régiója energia-elkötelezettségét. A legnagyobb problémát az LMP-sek abban látják, ahogyan az önkormányzat kezeli - az elmúlt 8 év legrosszabb gyakorlata szerint - a kérdést.

Másfél év teljes titkolózás

Szentistványi István, a párt városi képviselője elmondta, 2008 óta zajlanak háttértárgyalások a gázerőmű megépítéséről, viszont csak 2010 tavaszán jutott a szélesebb nyilvánosság, a képviselők és a civil szervezetek tudtára az eset. Tulajdonképpen másfél év telt el teljes titkolózással. A folyamatban az is problematikus - véli Szentistványi -, hogy elkészítettek egy olyan környezeti vizsgálatot az érintett területen, amely egyetlen szóval sem említi, hogy itt milyen típusú objektum épül majd. A környezeti vizsgálat májusban készült, egy hónappal korábban pedig már szerződés is született, ami az adott területnek a tulajdonviszonyait próbálja rendezni az érintett céggel. A képviselő azért is tartja veszélyesnek az ügyet, mert a folyamat már elindult és félő, hogy visszafordíthatatlanná válik. A szerződésben számos olyan pont szerepel, amely már most kész tények elé állítja a várost, s a közgyűlés csak komoly következménnyel tudna kihátrálni a projektből.

Kontroll kell

Málovics György ezért beszámolt az LMP azon két előterjesztéséről, amely megszigorítaná az ilyenkor alkalmazandó külső és belső kontrollt. Az egyik előterjesztésük a helyi népszavazásra vonatkozik. Eddig a szegedi választópolgárok 20 százalékának aláírásához kötötték a helyi népszavazás kiírását, az LMP-sek ezt levinnék 10 százalékra. Be is adták módosító indítványukat, amely megváltoztatná az erre vonatkozó rendeletet. Málovicsék bíznak abban, hogy a nagy pártok is támogatni fogják javaslatukat. Másik észrevételük a közgyűlési előterjesztésekre vonatkozik. Ha megnézzük az önkormányzat honlapján szereplő előterjesztéseket, azokból nagyon sok minden nem derül ki. Például jó lenne tudni - mint jelen esetünkben is -, mivel jár, ha egy földterületet átminősítenek, mikor és kik jegyezték be a tulajdonjogot, hogyan változott a terület értéke stb. Ez nemcsak az ingatlanspekulációk elkerülése végett fontos, hanem azért is, hogy a képviselők tisztában legyenek azzal, miről döntenek, és később is nyugodtan vállalni tudják annak következményeit. Málovics a pénzügyi bizottságban kezdeményezte ezeket a változásokat, s szinte egyhangúlag támogatták is. Az LMP-sek azt is szeretnék, ha a jövőben minden előterjesztéshez ajánlás is készülne, hogy a képviselők tisztán lássák, miről kell majd felelősen dönteniük. Jelenleg szerintük nincs kellőképpen szabályozva az előterjesztések információtartalma, ezért történhetett meg, hogy a képviselők csupán a közelmúltban értesültek arról, hogy a konkrét napirendi pont valójában mit is tartalmaz, és az ingatlanügyeknek álcázott téma mögött tulajdonképpen a leendő gázerőmű megépítése bújt meg. Véleményük szerint így sokkal könnyebb manipulálni is a döntéshozatalt. Előterjesztésük elfogadása esetén kétségtelenül növekszik majd az átláthatóság, az információszabadság, és a közgyűlési előterjesztések is sokkal informatívabbá válnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.