Közélet

Rendkívüli belvízre kell számítani ezen a télen

Rendkívüli belvízre kell számítani ezen a télen

2010. december 6., hétfő
Rendkívüli belvízre kell számítani ezen a télen

A hét közepén a leginkább veszélyeztetett területeken felmelegedés és további tíz-húsz milliméter csapadék várható, ami tovább növeli a belvízzel elöntött területek nagyságát. Ezen a télen rendkívüli belvízre kell számítani - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn az MTI-vel.

Időszakosan enyhít a helyzeten a hétvégi lehűlés, így az elöntések nagy része le fog fagyni, de mivel a talajok már teljesen telítettek, az elkövetkező időszakban is minden további csapadék ott marad majd a területen. Az OMIT közleménye szerint a következő két napban a lehulló csapadék mennyisége a Felső-Duna vízgyűjtőjén eléri a 15-25 millimétert. Ugyanennyi várható a Zagyvától a Hernádig terjedő északi, illetve a Szamostól a Körösökig terjedő keleti vízgyűjtőkön is. Az előrejelzések szerint a legtöbb eső a Felső-Tisza és a Bodrog környékén várható. A felmelegedés miatt várható, hogy a vízgyűjtők alacsonyabb részein felhalmozódott hó elolvad, valamint az újabb esők tovább ronthatják a jelenleg kialakult árvízi és belvízi helyzetet - hangsúlyozták. A múlt héten átlagosan húsz-negyven milliméter csapadék hullott le az ország területén, ennek hatására jelentősen megnőtt a belvízzel borított területek nagysága. Jelenleg 249 ezer hektárt borít belvíz, amiből 136 ezer hektár vetés-szántó, további mintegy 400 ezer hektár pedig vízzel teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület. (A múlt hét közepén mintegy 168 ezer hektár állt víz alatt.) A 47 víztározóban már több mint 55 millió köbméter belvizet tárolnak. A folyókon is jelentős vízszintemelkedések kezdődtek, így 783 kilométernyi védvonalon van készültség - írták. Belterületen 130 település védekezik, Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Murony, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kamut, Mezőberény és Telekgerendás harmadfokú készültséggel. Külterületen 11 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság - Budapest, Baja, Székesfehérvár, Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Szeged és Gyula - területén 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.