Közélet

Árhullám - kevés lesz a harmadfok a Tisza középső szakaszán

Árhullám - kevés lesz a harmadfok a Tisza középső szakaszán

2010. december 30., csütörtök
Árhullám - kevés lesz a harmadfok a Tisza középső szakaszán

A legmagasabb, harmadfokú készültséget is meghaladó árhullám várható a Tisza középső szakaszán, a Tisza-tó alatt - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint további áradásokra kell felkészülni Kisköre és Szolnok között, valamint a Csongrád és Szeged közötti folyószakaszokon. A Tisza alsó szakaszán a Körösök egyidejű árhulláma miatt is tartós árvízzel kell számolni - tették hozzá. Jelenleg a magyarországi folyókon és folyószakaszokon 325 kilométer hosszon van harmadfokú árvízvédelmi készültség, míg másodfokú 966 kilométeren. Mint írták, a belvízzel borított területek nagysága a védekezéssel érintett területeken több mint 3500 négyzetkilométer, ebből csaknem 2000 négyzetkilométer a vetés-szántó. A belvizes területek lefagytak, de a karácsonyi olvadás jelentősen növelte az elöntött területek méretét. Az eddig is magas talajvízszintek tovább emelkedtek, és helyenként rekordot döntöttek. Az újabb csapadékfront és az enyhülés miatt elolvadó és összefolyó vizek a belterületeken növelték a veszélyeztetett településrészeket. A belterületek védelme érdekében a vízügyi igazgatóságok a vízgazdálkodási társulatokkal összehangoltan növényzetirtást, iszaptalanítást, kotrást végeznek a csatornákon - tették hozzá az irányító törzs közleményében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtöki közleményében az olvasható, hogy 12 megyében, 211 településen folyik ár- vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1488-an vesznek részt 391 szivattyúval és 58 munkagéppel. A kitelepítettek száma 107-re növekedett. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt - olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.