Közélet

A Tisza továbbra is árad középső szakaszán

A Tisza továbbra is árad középső szakaszán

2010. december 24., péntek
A Tisza továbbra is árad középső szakaszán

A Tiszán levonuló árhullám Szolnoknál tetőzés közelében van, a vízállás péntek reggel 850 centiméter volt, ami fél méterrel meghaladja a harmadfokú védelmi szintet; a megyeszékhely alatt, naponta 5-10 centiméterrel növekedve, továbbra is árad a folyó - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.

Lovas Attila

igazgató tájékoztatása szerint a Zagyva és a Tarna is végig árad, a Fehér- és a Fekete-Körösön az enyhe időjárás következtében hóolvadás indult el. Ennek következtében a felső szelvényekben 50-100 centiméter közötti vízszintemelkedés figyelhető meg. A Kettős- és a Hármas-Körös szintén árad, a Hármas-Körös alsó szelvényeiben az áradást a Tisza visszaduzzasztó hatása tovább növeli. Az igazgatóság 530 kilométer hosszon védekezik a folyók áradás ellen. Ebből harmadfokú árvízvédelmi készültség 413 kilométeren van érvényben: a Tisza-tó körül Kisköre és Sarud, illetve Kisköre és Tiszafüred között, a Tisza jobb partján Kisköre és Lakitelek között, a Tisza bal partján Pusztataskony és Csongrád között, valamint a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között. A harmadfokú készültséggel érintett szakaszokon korlátozták a gáton való járműközlekedést, míg a Tisza teljes középső szakaszán tilos a hajózás. Az illetékes megyei mezőgazdasági és szakigazgatási hivatalok általános horgászati és halászati tilalmat rendeltek el a Tisza teljes középső szakaszára. A tartósan magas vízállás miatt az árvízi jelenségek közül a fakadóvizek 52 kilométeren, elöntések 71 hektáron, talpszivárgások 8,5 kilométeren észlelhetőek - közölte Lovas Attila. A védelemvezető tájékoztatása szerint Tiszasüly térségében az elárasztott hullámtérről menekülő hódok is a védtöltésekben kerestek menedéket, ezzel azonban rongálják azok állagát. A jelenséget a természetvédelmi őrökkel közösen figyelik - tette hozzá. A vízügyi igazgatóság felkészült a kiskörei hullámtéri duzzasztómű zárására, illetve a tiszaburai református templom védelme érdekében tovább folytatódik a fakadóvizek átszivattyúzása a Tiszába. Az igazgatóság területén az elöntött területek nagysága alig változott, 447 négyzetkilométeren áll a víz. Az elmúlt 24 órában 43 stabil szivattyúval összesen mintegy 2 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A Német-éri belvízcsatorna mentesítése érdekében naponta mintegy 40 ezer köbméter vizet vezetnek át a nagyiváni szükségtározóba. Az ár- és belvíz terjedése ellen az elmúlt nap során csaknem négyezer ember védekezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.