Közélet

A délvidéki vérengzésről Magyarkanizsán

A délvidéki vérengzésről Magyarkanizsán

2010. december 12., vasárnap
A délvidéki vérengzésről Magyarkanizsán

Péntek este Új eredmények és lehetőségek a Délvidék 1944-45. évi eseményeinek kutatásában címmel szervezett konferenciát Magyarkanizsán a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, a Fiatalok a Dél-alföldi Médiában Alapítvány és a Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány - adja hírül a Vajdaság Ma hírportál.

A Cnesa Oktatási és Művelődési Központban megtartott rendezvény előadói voltak

Teleki Júlia

, aki gyermekként élte meg a csurogi vérengzést és a járeki haláltábor poklát.

Matuska Márton

publicista, aki a szerbiai egypártrendszer végén elsőként foglalkozott behatóan az 1944-45-ös magyarellenes atrocitásokkal.

Csorba Béla

író, politikus, a Temerini Razzia c. könyv társszerzője és a járeki haláltábor halotti anyakönyveinek a kutatója, továbbá

Mezei Zsuzsanna

, a Vajdasági Levéltár munkatársa, aki a közelmúltban elsőként bizonyította dokumentumokkal, hogy ami a második világháború végén és az azt követő hónapokban történt, arra nemcsak, hogy tervszerűen készült a titói hatalom, hanem pontos dokumentációt is vezetett a magyarirtásról.

Forró Lajos

történész, aki végigjárta azt a hosszú utat, aminek eredményeként a Martonoson kivégzett nagyapját a bíróság rehabilitálta, és

Stella Szonja

fiatal budapesti történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa, aki elmondta, hogy az általa képviselt fővárosi intézményben hamarosan kiállítás nyílik a vajdasági népirtásról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.