Közélet

19-en vesztették el szlovák állampolgárságukat

19-en vesztették el szlovák állampolgárságukat

2010. december 27., hétfő
19-en vesztették el szlovák állampolgárságukat

Szlovákia módosított állampolgársági törvénye válasz volt a magyar állampolgárság könnyített megszerzésének lehetőségére. Szlovákiában eddig 19-en veszítették el miatta állampolgárságukat, de közöttük csak egy olyan személy található, aki Magyarország állampolgára lett – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

A szlovák jogszabály kimondja, aki más ország állampolgárságáért folyamodik, és azt megkapja, azzal párhuzamosan elveszíti szlovák állampolgárságát (néhány kivételtől eltekintve - mint például a házasságkötés okán kérvényezett állampolgárság). A magyarellenes indíttatású szlovák jogszabály azonban egyelőre elsősorban azokat sújtja, akik olyan ország állampolgárságáért folyamodtak, amelyekben a német a hivatalos nyelv. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 10 olyan személyről van szó, akik osztrák állampolgárságot kaptak, hatan pedig Németország polgárai lettek. A szlovák állampolgársági törvényt hatalma gyakorlásának utolsó napjaiban még a volt Fico-kormány módosította. Az új kormány ismét napirendre tűzte ennek a jogszabálynak a módosítását, melyről várhatóan februárban dönt a szlovák parlament. (Forrás:

Felvidék Ma

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.