Közélet

Románia: ultimátumot szabott az RMDSZ

Románia: ultimátumot szabott az RMDSZ

2010. november 6., szombat
Románia: ultimátumot szabott az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a tanügyi törvénnyel kapcsolatos fejleményektől teszi függővé, hogy kormányon marad-e - írja az InfoRádió.

Markó Béla

romániai miniszterelnök-helyettes felszólította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség koalíciós partnereit, hogy találjanak megoldást a szenátusban elakadt tanügyi törvény sürgős elfogadására. Az RMDSZ elnöke azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a szövetség állandó tanácsa Marosvásárhelyen vitatta meg: lépjen-e ki a kormánykoalícióból a tanügyi törvény elakadása miatt. Markó azonban már a tanácskozás előtt érzékeltette, hogy csekély az esélye a koalíció felbomlásának. Az RMDSZ-nek nem az a célja, hogy kilépjen a kormányból, hanem az, hogy működőképessé tegye a koalíciót - emelte ki. A törvény egyébként a közoktatás általános decentralizációja mellett jelentős kisebbségi kitételeket is tartalmaz. Lehetővé teszi például, hogy a magyar iskolákban magyarul tanítsák Románia történelmét és földrajzát, a román nyelvet pedig idegen nyelvként oktassák a magyar gyermekeknek. A mostani krízist az váltotta ki, hogy a szenátus tanügyi bizottságában a kormányoldal némelyik szenátora is a törvény ellen fordult, az alternatív megoldásként kezdeményezett sürgősségi eljárást pedig alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánybíróság. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.