Közélet

Orbán: Kínának a magyar gazdaságban is egyre nagyobb a szerepe

Orbán: Kínának a magyar gazdaságban is egyre nagyobb a szerepe

2010. november 1., hétfő
Orbán: Kínának a magyar gazdaságban is egyre nagyobb a szerepe

A magyar miniszterelnök Kínába utazott a sanghaji világkiállítás zárására. Orbán találkozott Kína miniszterelnökével, és arról beszéltek, hogy új lapot kezdenek a két ország közötti kapcsolatok történelmében. Orbán a záró fórumon angolul elmondott beszédében Petőfi Sándort idézte.

Orbán Viktor

Sanghajban az expót záró nemzetközi fórumon angol nyelven elmondott beszédének zárásaként Petőfi Sándort idézte. Szabadságot és szerelmet, szeretet kívánt és gratulált a kiállítás hatalmas sikeréhez. Az

orbanviktor.hu

szerint a magyar kormányfő, aki hivatalosan a magas szintű fórum megnyitójára, illetve az expó záróünnepségére érkezett Sanghajba, azt is mondta, hogy a magyaroknak minidig öröm Kínában lenni, állítását pedig többek között azzal támasztotta alá, hogy a magyaroknak ázsiai gyökerei vannak, és az országnév, Hungary is azt jelenti, hogy "a hunok földje". Magyarország és Kína miniszterelnöke a két ország kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről állapodott meg találkozóján. A kínai-magyar kapcsolatok kiállták a próbát és zökkenőmentesen fejlődnek a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta - állapította meg

Ven Csia-pao

, és ígéretet tett arra, hogy Magyarországgal együtt erőfeszítéseket tesznek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok egyensúlyának megteremtéséért; elősegítik a cserekapcsolatokat és a barátságot annak érdekében - írja az Index. Orbán Viktor gazdasági és politikai szempontból eredményesnek nevezte kínai látogatását. „Az embereket nem a külpolitikai stratégiai kérdések érdeklik, hanem azok eredményei. Vagyis, hogy lesz-e munkahely, lesz-e befektetés, lesz-e piac, ahova eladjuk azt, amit otthon előállítunk. Tudunk-e a világ legmodernebb technológiájához kapcsolódni, érkezik-e hozzánk ilyen, vagy csak összeszerelő ország leszünk – ezek azok a húsbavágó kérdések, amelyek az embereket foglalkoztatják” – idézi a Magyar Nemzet Online. A miniszterelnök várhatóan kedden érkezik haza útjáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.