Közélet

Ezerkötetes könyvadomány a Délvidékre

Ezerkötetes könyvadomány a Délvidékre

2010. november 8., hétfő
Ezerkötetes könyvadomány a Délvidékre

Karácsonyra és húsvétra használt műszaki cikkekkel bővül a lajstrom

Tavaly a kishegyesi, topolyai, bajmoki, az idén pedig a bácsfeketehegyi, pacséri és muzslyai általános iskolák és az óbecsei népkönyvtár részesül abból a mintegy 1000 kötetes könyvadományból, amelyet a Csongrád Megyei Önkormányzat ifjúsági referense, Losonczi-Tóth József és társai gyűjtöttek a vajdasági magyar oktatási intézmények megsegítésére.

A szabadkai Magyar Házban

Zakar Péter

, a megyei közgyűlés alelnöke,

Csányi László

, a határon túli magyarok ügyeiért felelős Csongrád megyei tanácsnok,

Mike Csaba

és

Kertész Péter

, a közművelődési osztály képviselői délvidéki politikusokkal,

Fremond Árpád

, szerbiai parlamenti képviselővel és

Juhász Bálinttal

, a Magyar Nemzeti Tanács ifjúsági bizottságának tagjával közösen átadták a 3 általános iskola igazgatójának a könyvadományokat. Ezenkívül Zakar Péter és a két vajdasági politikus még egy-egy vadonatúj DVD-lejátszóval is meglepte az iskolák diákjait. A Csongrád Megyei Önkormányzat évek óta jelentős figyelmet fordít a magyar-magyar kapcsolatok erősítésére - hangsúlyozta Zakar. E könyvgyűjtési akció legnagyobb jelentősége abban rejlik, hogy a résztvevők önkéntesen vállalták a feladatot, mert természetesnek érzik az együvé tartozást. A magyar-magyar kapcsolatok akkor lesznek erősek, ha több lábon állnak és nemcsak a politika résztvevői, de a civil szervezetek, gazdasági szereplők is erősítik az együttműködést.

Csányi László elmondta, több délvidéki ismerősük jelezte, hogy a magyar nyelvű iskolákban nagy szükség lenne szépirodalmi művekre, tankönyvekre, lexikonokra, elsősorban a szórványban élők szorulnak segítségre. A mostani gyűjtés érdekessége, hogy előzetesen feltérképezett igény szerint folyt, így olyan munkafüzeteket, ifjúsági könyveket, szépirodalmi alkotásokat és nyelvkönyveket adtak át, amelyek iránt tényleg nagy szükség mutatkozik. Fremond Árpád megköszönte az adományt, és bejelentette, az akció folytatódik, karácsonyra és húsvétra újabb könyvcsomagokat fognak eljuttatni főleg a szórványban élőknek, sőt műszaki cikkeket: használt tv-ket, rádiókat és DVD-ket is gyűjtenek, mert ezekre ugyancsak nagy szükség van. Juhász Bálint elmondta, a

Losonczi-Tóth Józseffel

fennálló baráti és munkakapcsolat volt az alapja annak, hogy a romániai magyar iskolák mellett a Csongrád megyei oktatási intézmények diákjai a vajdasági fiatalok számára is gyűjtést kezdeményeztek. „Azt szeretnénk, ha a könyvek a legdélebbi szórványtelepülésekre és Nyugat-Bácska falvaiba is eljutnának, sőt, ha minden iskola kaphatna belőlük” - fogalmazott Juhász. A gyűjtési akció része volt október 1-jén Zsombolya is, ahol Losonczi-Tóthék a dévai ferences árvaház ottani tagintézményének lakói számára egy kis busznyi ruhát és játékot gyűjtöttek, október 8-án pedig Lugosra vittek két DVD-lejátszót és mintegy 600 könyvet a Temes megyei magyar oktatási intézmények megsegítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.