Közélet

Európai gyakorlatok a nők szerepvállalására + HANG

Európai gyakorlatok a nők szerepvállalására + HANG

2010. november 5., péntek
Európai gyakorlatok a nők szerepvállalására + HANG

Konferenciával zárult az elmúlt közel egy év programsorozata, mely az eddigiekhez hasonlóan a nők civil életének, társadalmi szerepvállalásának erősödéséhez és a női szerep fontosságának elismeréséhez kívánt hozzájárulni. A nemzetközi projekt több ország – Ausztria, Magyarország, Románia, Szerbia – bevonásával adott képet arról, hogy az egyes országokban milyen a nők és a civil élet kapcsolata, milyen problémákkal kell szembenéznie egy nőnek, illetve ezek milyen módszerrel kezelhetők.

A konferencia során a témát többségében interaktív módszerrel dolgozták fel: a résztvevők betekintést nyerhettek szegedi civil szervezetek életébe, a női társadalmi identitáshoz szorosan kapcsolódó témákat dolgozhattak fel. Az előadások során bemutatkozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ágota Alapítvány, a Talentum Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Karitász Szervezete is. A kiscsoportos műhelymunkák témáinak – Mi tesz szabaddá?, Életem az én időm, Civilség és önkéntesség, Önállóság és kölcsönös függés – tárgyalása alatt az egyes területek problémaköre és a civil élet tapasztalatai alapján értékelték a nők társadalmi szerepvállalását. „A nők magyarországi parlamenti jelenléte jóval kevesebb a környékbeli országokénál” – mondta el portálunknak

Ékes Ilona

(Fidesz) országgyűlési képviselő. Hozzátette: „Pedig nagyon fontos a női szemléletmód a törvényhozásban is, mely nem egyenlő egyfajta férfiasított nő véleményalkotásával. Véleményem szerint, ha Magyarországon is közelíteni tudnánk az ideálisnak tekintett harminc százalékos női részvételhez, a társadalmi különbségek, a családokat érintő parlamenti döntések is elfogadhatóbbá válhatnának.”

Hallgassa meg az Ékes Ilona orszéggyűlési képviselővel készített hanganyagot!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.