Közélet

Segítsen a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak!

Segítsen a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak!

2010. október 8., péntek
Segítsen a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak!

A Magyar Vöröskereszt országos adománygyűjtést indított a Veszprém megyei vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésre.

A három mobilszolgáltató és az összes vezetékes hálózatból hívható 1749-es segélyvonal tárcsázásával hívásonként 200 forintot adományozhat, mely a Magyar Vöröskereszten keresztül jut el a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak. A Vöröskereszt a teljes összeget megkapja, mivel a szolgáltatók nem számítanak fel különdíjat a hívás után. A 1749-es számra szöveges üzenet is küldhető. Az „ISZAP” szót elküldő személyek szintén 200 forintot adományoznak.

További segítségnyújtási lehetőségekről a HírTv honlapján olvashat.

Keresik a felelősöket

Akik kártérítésre tartanak igényt az iszapkatasztrófa nyomán, azoknak legfontosabb feladatuk most a károk minél pontosabb rögzítése és dokumentálása - derült ki

Magyar György

ügyvéd a Duna Televízió Police Magazin című műsorának adott péntek reggeli nyilatkozatából. A károsultak közül pertársaságot alakítók az ő ügyvédi irodáját bízták meg képviseletükkel. A jogász szerint sokoldalú és összetett szakértői vizsgálatok nyomán derülhet majd ki, mi vezetett a katasztrófához és csak ezt követően lehet megnevezni az okokat és az esetleges felelősöket. Fontos, hogy ne az emberi harag és együttérzés hozzon előzetes ítéleteket az ügyben - figyelmeztetett a szakember. Rendkívül fontos, hogy az iszapkatasztrófa áldozatai lehetőségeikhez képest minél pontosabb adatbázist állítsanak össze, próbálják meg rögzíteni, kinek milyen vagyontárgyában vagy a testi épségében milyen kár keletkezett - nyilatkozta Magyar György. A károsultak követelése ugyanis akkor lesz hatékony, ha egységben tudnak fellépni és ha sikerül megtalálni a felelősöket. Egyelőre nem tudni, mi történt - nyilatkozta Magyar György, aki szerint elhamarkodottak a hiba okaira vonatkozó nyilatkozatok. A valódi okot vagy okokat majd csak szakértők lesznek képesek megállapítani - mondta. A várható szakértői eljárások többcélúak lesznek. A büntetőeljárás során a szakértői vizsgálat a büntetőjogi felelősségre vonás érdekkörét vizsgálja, például történt-e foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, mondjuk elmulasztotta-e valaki a szükséges ellenőrzéseket vagy sem. "A mi részünkről polgári jogi a vizsgálat, és azt kell megnézni, hogy ez egy veszélyes üzem-e, és ha igen, akkor kinek a felróhatóságát kell vagy nem kell vizsgálni. Az objektív felelősségből fakadóan bizonyítani sem kell a kárt; a veszélyes üzemben tartás vonatkozásában szakértőnek kell megállapítani, hogy a működési körén belül esik-e ez a kvázi-cunami, vagy nem róható fel senkinek" - mondta Magyar György. (Forrás: Duna Televízió)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.