Közélet

Megszűnik a kötelező katonai szolgálat Szerbiában

Megszűnik a kötelező katonai szolgálat Szerbiában

2010. október 3., vasárnap
Megszűnik a kötelező katonai szolgálat Szerbiában

A kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetéséről döntött a szerb kormány - jelentette a belgrádi sajtóra hivatkozva a Vajdaság Ma hírportál.

A döntés értelmében 2011. január 1-től nem lesz több behívó a balkáni országban. A kormány hatáskör híján egyelőre csak a sorozás felfüggesztéséről dönthetett, az intézmény végleges megszüntetéséről a parlamentnek kell szavaznia, de ez megfigyelők szerint csak formalitás lesz. A szerb védelmi minisztérium nem egészen két hete indított népszerűsítő kampányt "Légy hivatásos" címmel, amelybe színészeket is bevontak.

Dragan Sutanovac

védelmi miniszter azt mondta, a tárca számításai szerint az év végére hivatásosok adják majd az állomány 90 százalékát.

Boris Tadić

szerb elnök februárban jelentette be, hogy meg fog szűnni a kötelező sorkatonai szolgálat, és hivatásossá alakítják át a jelenleg 38 ezer főt számláló szerb haderőt. A reformot a NATO előírásaival összhangban hajtják végre. Szerbia - noha 2006 óta tagja a katonai szervezet Partnerség a békéért (PfP) programjának és szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal is - 2007-ben kinyilvánította, hogy katonailag semleges állam, ennek megfelelően katonái négy ENSZ-békefenntartó missziót leszámítva nem is szolgálnak külföldön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.