Közélet

Kinek a sara? – plakátszedés Szegeden

Kinek a sara? – plakátszedés Szegeden

2010. október 14., csütörtök
Kinek a sara? – plakátszedés Szegeden
Jócskán túl vagyunk október 3-án, a pártok azonban nemigen kapkodják el választási plakátjaik eltávolítását a közterületekről. A törvény egyértelmű: aki elhelyezte, vagy akinek az érdekében elhelyezték, annak 30 napja van arra, hogy el is távolítsa a politikai hirdetéseket. A két nagypárt már jelezte, hogy mikor kezd takarítani, közben azonban a környezetgazdálkodás munkásai már megtisztítottak néhány oszlopot. A pártoknak szabott határidő november 2-án, éjfélkor jár le, 3-ától pedig az illetékes önkormányzatok megkezdik a takarítást, sőt a felelősök ellen szabálysértési eljárás is indulhat – a kiszabható pénzbírság 30-50 ezer forint –, erre azonban ez idáig nemigen volt példa, így a költségeket rendre az önkormányzat állta. Azonban több olvasónk jelezte, hogy már október első hetében, a határidő lejárta előtt, a közmunkások egyes helyeken munkához láttak, és megkezdték a plakátszüretet. Kíváncsiak voltunk mi az oka, hogy közmunkások takarítják az oszlopokat pártaktivisták helyett.

Közösen „söpörhetnek” majd a pártok?

Először megkerestünk néhány pártilletékest, de senki sem tudott az esetről. Málovics György, az LMP nevében megerősítette, ők még nem dolgoznak a plakátok eltüntetésén, de határidőre el fogják végezni a munkát. Senki sem kereste meg őket, és a közmunkások ügyködéséről sem értesültek. Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke ugyancsak meglepődött, ő sem hallott erről, noha nem tartja rossznak a kezdeményezést, sőt kifogása sincs ellene. Az MSZP helyi ifjúsági tagozata a Societas Szegedi Szervezete egy nyilatkozatot adott ki, mely szerint október 15-én pénteken az Aradi vértanúk terén közös plakátszedésre invitálja minden párt aktivistáit. A Fidelitas helyi szervezete üdvözli az akciót, és nyitott az együttműködésre, és ahogy azt nyilatkozatukban közzé teszik, fontosnak tartják, hogy pártállástól függetlenül együtt tisztítsák meg a várost, ahogy azt az eddigi hagyományok szerint is történt a Fidesz kezdeményezésére 2006-os és a 2010-es választásokkor.

A városképet romboló plakátokat szedték le a közmunkások

Megkeresésünkre a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója, Szabó Ferenc egy felhívást juttatott el, amely a választási plakátok eltávolítására szólítja fel a pártokat: A rendszerváltás óta minden választás után vissza-visszatérő probléma a választási plakátok eltávolítása. A politikai pártoknak a választást követően 30 napjuk van arra, hogy a választási plakátokat eltávolítsák. Ez azonban az eddigi tapasztalatok alapján mindig csak részben történt meg. A pártok aktivistái a plakátok kiragasztásában rendkívül lelkesek és találékonyak, a plakátok leszedése azonban már sokkal kevésbé lelkesítő feladat számukra. Sokszor még évek múltán is találtunk megfakult, lefoszlott választási plakátokat a város egyes félreeső pontjain. A plakátok, falragaszok, grafittik (és nem csak a választási plakátok) rendkívüli mértékben rontják a városképet, zavarják a lakosságot. A szegediek elsősorban társaságunktól várják a területek tisztántartását, megtisztítását és végső soron mindig ránk maradt a maradék eltakarítása. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél ezért az elmúlt években azt a gyakorlatot alakítottuk ki, hogy különösen a városképi jelentőségű közterületeken a napi takarítás során eltávolítjuk az esztétikai szempontból problematikus, városképet jelentősen rontó falragaszokat, plakátokat is. A közterületek tisztántartása, kézi takarítása nagyrészt közhasznú és közcélú munkanélküli munkavállalókkal történik, nekik köszönhető az, hogy a belváros bizonyos részeit már nem csúfítják a lefoszlott választási plakátok. Ez a város területének csak kis része, a többi területen, külső városrészekben még rengeteg plakát maradt kint a választások óta. Arra szólítjuk fel a pártokat, kérjük a civil szervezeteket, ők se várják ki a 30 napos határidőt (november 2-át), különösen, ha esős idő van, amikor a plakátok átnedvesednek és könnyebb az eltávolításuk, kezdjék meg a város megtisztítását. Mert együtt többet tehetünk, és mi ezt komolyan is gondoljuk. Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Reméljük, a fiatal aktivisták alapos munkát végeznek, s a városnak nem kerül majd súlyos forintjaiba a politikai hulladékok eltávolítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.