Közélet

Diszkriminatív és veszélyes is a szlovák nyelvtörvény

Diszkriminatív és veszélyes is a szlovák nyelvtörvény

2010. október 19., kedd
Diszkriminatív és veszélyes is a szlovák nyelvtörvény

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint lehet még olyan kormánya Szlovákiának, amely élne a nyelvtörvényben foglalt szankciókkal és diszkriminatív elemekkel, ezért is kell azokat mihamarabb eltávolítani a jogszabályból. Az ezért indult petíció sikerre vihető a párt szerint. Az MKP tart a jövőre esedékes szlovákiai népszámlálás eredményétől.

Ha nem is gyűjtik össze az előírt százezer aláírást, mégis sikeres lehet a szlovák nyelvtörvény módosításáért, a szankciók törvényből való eltávolításáért indított petíció – nyilatkozta

Berényi József

, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában kedd reggel. A politikus, aki tagja a petíciós bizottságnak, úgy látja: egy későbbi, a mostaninál esetleg diszkriminatívabb szándékú kormány kezében veszélyes lehet a nyelvtörvény mostani formája – azért is kell azt megváltoztatni. Az MKP elnöke a szlovák-magyar kapcsolatok további megoldandó problémáiról is beszélt. Kisebbségi ügyekben még sosem sikerült összegyűjteni egy petíció parlamenti megtárgyalásához szükséges százezer aláírást – mondta Berényi József a Hattól nyolcig stúdiójában. Úgy látja: ha tíz-harmincezer közötti számban sikerülne aláírást összegyűjteni, már az is jelezné a társadalmi igényt, ami aztán érvként szolgálhatna a nyelvtörvényt jobbítani szándékozó képviselőknek a még előttük álló parlamenti vitában. Az aláírásokat gyűjtő petíciós bizottság – melynek az MKP elnöke is tagja – és a petíció célja is az, hogy a törvényhozók vegyék ki a pénzbírságot lehetővé tevő, és az egyéb diszkriminációs rendelkezéseket a szlovákiai nyelvtörvényből. Berényi József megjegyezte: annál inkább is szükség lenne erre, mert „soha nem lehet tudni, milyen kormányok jönnek Szlovákiában”. A szlovákiai magyar politikus megjegyezte: abban biztos, hogy a most hatalmon lévő kormány nem fog büntetni, de nem lehetnek biztosak benne, hogy idő múltával nem jöhet egy ilyen szempontból rosszabb vezetés. Amelynek aztán kezére játszhatnak a nyelvtörvényben maradó büntetési tételek – érvelt Berényi.

A kisebbségi nyelvet kellene szankciókkal védeni

Az MKP-s politikusok számára leginkább az a fájó, hogy a nyelvtörvény okán most úgy tűnnek fel a szlovákiai magyarok, mintha nem használnák megfelelően az államnyelvet, vagy nem informálnák a lakosságot két nyelven - magyarul és szlovákul is - ott, ahol és amikor arra szükség van. „Pedig aki ott él, az pontosan tudja, hogy nem így van. A polgármestereink, önkormányzati képviselőink, államigazgatásban dolgozó embereink tudják, mikor kell két nyelven tájékoztatni, nincs szükség semmilyen pénzügyi szankcióra. Sőt, utóbbi éppen azt sugallja a szlovák társadalom felé, hogy a magyarok nem viselkednek civilizáltan” - érvelt Berényi József. Hozzátette: éppen a kisebbségi és nem a többségi nyelvet kellene védeni erős szankciókkal. „Rajtunk mindenfajta párbeszéd segít. Ha a magyar kormányzat és a két ország parlamenti pártjai között nyílt párbeszéd folyik, akkor az mi helyzetünkön javítani szokott” – reagált a Hattól nyolcig felvetésére az MKP elnöke. Megjegyezte: nem szabad ugyanakkor felülni a mosolydiplomáciának.

Vagy magyar, vagy szlovák

Konkrét programokban kell megegyezni – mondta Berényi József. A nyelvtörvényen túl további nyitott kérdésként említette az állampolgárság ügyét. „Továbbra is érvényes még az a törvény, mely szerint aki felveszi január elsejétől a magyar állampolgárságot, az elveszíti a szlovákot. Most lesz egy kezdeményezés, ami megpróbálja ezt kezelni. Magyarországnak - a kormánynak és a parlamenti pártoknak - is figyelemmel kell kísérnie és véleményeznie a folyamatot, természetesen mi sem maradunk csendben” - szögezte le Berényi József. A szlovákiai magyar politikus kijelentette: tartanak tőle, hogy a jövőre esedékes népszámlálás az ott élő magyarság számának drámai csökkenését mutatja majd ki. „Ezt nem lehet egyszerűen mosolydiplomáciával megoldani, hogy majd valamit teszünk a magyarokért. Valószínűleg egy komolyabb jogbővítésre lenne szükség ahhoz, hogy megőrizhessük identitásunkat, és a közösség ne tűnjön el” - nyilatkozta Berényi József a Duna Televízióban. (Forrás: Duna Televízió Zrt. Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.