Közélet

Csak jövőre születhet bírósági döntés a szegedi 1-es villamossal kapcsolatos kötbérkövetelésről

Csak jövőre születhet bírósági döntés a szegedi 1-es villamossal kapcsolatos kötbérkövetelésről

2010. október 25., hétfő
Csak jövőre születhet bírósági döntés a szegedi 1-es villamossal kapcsolatos kötbérkövetelésről

Az idén már nem hoz döntést a Csongrád Megyei Bíróság a szegedi önkormányzat 740 millió forintos kötbérigényéről, amelyet az 1-es villamosvonal felújítását végző A-SZ-E Konzorciummal szemben jelentett be a város a beruházás több hónapos csúszása miatt - tájékoztatta Faludi Csaba, a felperest képviselő ügyvéd a hétfői tárgyalás után az MTI-t.

A júliusban megkezdett per hétfői napján a bíróság - amely az egyik alperes kérésére zárt üléseken tárgyalja az ügyet - négy tanút hallgatott meg. Gaálné Jobbágy Ildikó bíró a bizonyítás érdekében további okiratok benyújtását kérte a peres felektől, s döntött arról is, hogy szakértői vélemény készüljön. A szakértő személyéről a felperes és az alperesek tizenöt napon belül megegyezhetnek, ha ez nem sikerül, a bíróság hivatalból dönt a kirendelésről. A következő tárgyalást 2011. január 31-én tartják, s a szakértői véleménynek addigra el kellene készülnie - mondta az önkormányzat jogi képviselője. A csaknem 30 milliárd forintos költségvetésből, uniós támogatással megvalósuló szegedi tömegközlekedési nagyprojekt egyik legfontosabb elemének számító felújítási munkák 2009 augusztusában kezdődtek el. Az A-Híd Építő Zrt., a Szeviép Zrt. és az EuróAszfalt Kft. alkotta konzorcium a 8,7 kilométernyi pálya és a peronok felújítását, egy többsávos jelzőlámpás körforgalom és egy kisebb kereszteződés kiépítését 4,643 milliárd forintért vállalta. A város legforgalmasabb, 1-es számú villamosvonalán a rekonstrukciós munkák első és második ütemének 2009. november 15-re, illetve 2009. december 3-ra kellett volna befejeződnie. A beruházás első szakaszán a kivitelező 2010. március 9-re fejezte be a munkát, a villamosok pedig csak a vágányzár feloldása után, 2010. május 9-én indulhattak el újra. A csúszás oka többek között a tervekkel nem egyező közműhelyzet volt, emiatt a kivitelezés lassan haladt, a beköszöntő hideg pedig tovább akadályozta a beruházást. A késésből a műszaki ellenőr szerint azonban csak húsz nap indokolható a hideg idővel, a további csúszás a kivitelezőnek róható fel. Ezért az önkormányzat 740 millió forint kötbérigényt jelentett be. Szegeden a 2-es villamosvonal kivitelezése is késik, a módosított határidőhöz képest is több mint egy hónapos a csúszás, és előreláthatólag csak az év végére fejeződik be a munka. A város közgyűlése a kivitelezési szerződés felmondásáról is dönthet szerdai ülésén. A 2-es villamosvonal 3040 méteres vágányrendszerének, felső vezetékeinek, valamint a kapcsolódó egyéb építményeknek a kivitelezésére 2009. december 4-én kötött szerződést az önkormányzat a cseh OHL ZS, a. s. vezette konzorciummal. A kivitelező a 2,085 milliárd forintos nettó vállalkozási díjért 2010. július 2-ra ígérte a munka befejezését; a határidőt később szeptember 18-ra módosították.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.