Közélet

Borzalmas állapotok a belváros közepén

Borzalmas állapotok a belváros közepén

2010. október 29., péntek
Borzalmas állapotok a belváros közepén
Betelt a pohár a Jókai utca 7. számú házban élőknél, akik a lakbérről, fűtési költségről, parkolási gondokról és a tragikusan leromlott állapotú belvárosi épületről az IKV Zrt.-vel folytatott hosszas és eredménytelen viták után panaszaikra levélben kértek választ Németh István vezérigazgatótól. Ottjártunkkor az épület „Passzázs” alatti fedett garázsában – melyet graffitik, bűzös tócsák és gyanús kinézetű barna halmok tarkítottak – éppen tízes éveik közepén járó fiatalok készültek vízipipára gyújtani. A két végén nyitott, de rosszul megvilágított aluljáró egyik bejáratánál halmokban álltak az eldobott csikkek, a belső részeken eldobott műanyag flakonok gurultak ide-oda. „Ez így megy minden nap, ide járnak a Ságvári-iskola diákjai dohányozni reggel és délután, de sokan végzik itt a kis- és nagydolgukat is” - panaszolta lapunknak a házban lakó Pálfi Péter, aki már többször kénytelen volt rendőrt is hívni az éjszakánként is itt randalírozó, hangoskodó, italozó fiatalok miatt.

Kaotikus számlázások

A balkáni állapotokat idéző alsó szinten kívül a 60 lakásból álló épületben élőknek vannak jóval komolyabb problémáik is, melyekkel hosszú idő óta folytatnak meddő vitákat a bérlakások felügyeletét ellátó IKV Zrt.-vel. A cég nem alkalmaz házmestert, mivel tavaly 3 lakó megvásárolta az önkormányzati bérlakást, így onnantól már az egész házra a társasházi törvény vonatkozik – de csak akkor, ha az IKV kötelezettségeiről van szó, a pontos elszámolás a lakók szerint ugyanis láthatólag nem vonatkozik a különböző költség-elszámolásokra. Pálfi Péter elmondta, az október 14-én tartott lakógyűlésre nem is hívták el az IKV által megbízott közös képviselőt, mivel értelmetlennek tartották érdekeik képviseletét a vállalat fizetett alkalmazottjára bízni, aki az eddigi megkeresések alkalmával csak ígéreteket tudott adni. A vezérigazgatónak címzett levelükben név szerint szólították meg a lakók által felvetett problémák kapcsán az egyes területek felelőseit. Baranyi Irén gazdasági igazgatótól például azt tudakolták, a számviteli fegyelem betartása mellett hogyan fordulhatott elő több lakóval is, hogy a lakások aktuális egyenlegéről többszöri érdeklődés alkalmával minden ügyintéző más-más összeget közölt, mely között jelentős eltérések voltak a túlfizetés és a tartozás között. A lezárt 2008-as évről lakbértartozást számláztak ki 2009 októberében, majd ennek – némi vita utáni – megfizetése után 2010 októberében ismét találtak 2008-as lakbérhátralékot a lakásokon, holott minden befizetésnél az IKV által meghatározott összeget teljesítettek a bérlők – vagyis ez az összeg a vállalat által újraszámolt hátralék.

Fűtésdíj – mi alapján?

A 2010-es év fűtésköltségének 100 százalékos emelésére a bérlők előzetes tájékoztatása nélkül és – mint telefonos érdeklődésre kiderült – egyedül a közös képviselő döntése alapján került sor, arra hivatkozva, hogy a várható hideg tél gázszámláját ki tudják majd fizetni. „Joga van-e ezt egyoldalúan egy közös képviselőnek meghatározni?” - tette fel a kérdést Pálfi Péter. Arra is kíváncsiak a lakók, hogyan lehetséges 100 ezer forintos különbség az egyforma nagyságú, 54 négyzetméteres lakások éves fűtési költsége között a hőmennyiségmérők minimális eltérése esetén. De nem világos az sem, hogy a közös költségek elszámolásánál milyen óraállások és fogyasztásmérők adatait veszik figyelembe az IKV-nál, tekintettel arra, hogy például a 2008 telén (!) végzett folyosófelújítás során a kivitelező 2 hónapon át a ház elektromos hálózatát használta a betonkeverő működtetéséhez és a személyszállító liftet az építési anyag és a törmelék szállítására.

Szemét ügyek

A ház bérlői Soós Ferenc kezelési igazgatótól arra várnak választ, hogy bár korábban sem végezték a vonatkozó rendelet szerint a ház és az udvar takarítását, ez miért maradt el végleg a házmesteri státusz megszüntetése után. Az udvaron a tíz évvel ezelőtti három üzlet által használt két hulladékgyűjtő konténert ma már mintegy tíz kereskedelmi egység igyekszik megtölteni több-kevesebb sikerrel. A konténerek kiürítése után rendszeresen marad nagy mennyiségű bomló, rothadó szemét a kuka mellett – jóllakatva a szaporodó patkányokat és ide járó guberálókat. Fotókkal tudják bizonyítani, hogy a nyitott udvart kihasználva több környékbeli vállalkozó is rendszeresen itt helyezi el többzsáknyi szemetét. A ház csatornája karbantartás hiánya miatt eltömődött, voltak a teljes házat érintő energia-kimaradások és itt lakó házmester hiányában többször előfordult, hogy egész hétvégén vagy többnapos ünnepen nem lehetett használni az eldugult szemétledobót – sorolta vég nélkül a problémákat a levél.

Parkolás bárhol

A ház udvara a gépkocsik elől sem elzárt terület, így az ebből az irányból nyíló akadálymentes bejáratot szinte naponta állják el az udvart ingyenes parkolási helyként kezelő környékbeli vállalkozók, a Nagyáruházba, rendelőintézetbe, patikába, a Lombard Zrt.-hez és a Csermák Hangszerboltba betérő vásárlók. „Mit tenne az IKV egy lakástűz vagy életmentést igénylő esetben?” - kérdezik a lakók levelükben, utalva arra, hogy a behajtást tiltó tábla senkit sem tart vissza, hiszen magánterületről a közterület-felügyelet nem szállít el gépkocsit még akkor sem, ha a szabálytalanul parkoló autó akadályozza a mentési munkálatokat.

Életveszélyes és igénytelen állapotok

A házba betérőket a karbantartás elmaradása miatt minden szinten lógó villamosvezetékek, üres lépcsőházi foglalatok, több helyen ajtó nélkül árválkodó üres sarokvasak a folyosókijárókban, leszerelt tűzoltókészülékek, feltört postaládák látványa szomorítja el. A két évvel ezelőtti felújítást úgy végezték el, hogy az aszfalt helyett jóval nehezebb betonnal öntötték ki a folyosókat, amitől minden emeleten repedések láthatók. A beton szintezését úgy sikerült megoldani, hogy mivel az magasabb a lakások padlózatától néhány centivel, a bejárati ajtók alatt minden esőzésnél befolyik a csapadék. Az ötödik emeletre érve tapasztaltuk a legijesztőbb látványt: a függőfolyosók oldalát merevítő vasszegély olyannyira elhajlott a faltól, hogy azon keresztül lehet látni. Belegondolni is rossz, mi lenne, ha ez leesne az udvarra...

„Mi nem ingyen lakunk itt!”

„Beszélhetnek Biopoliszról vagy belváros-rekonstrukcióról, ha közben az egyik legforgalmasabb részen álló házban ilyen állapotok uralkodnak” - bosszankodott Pálfi Péter, aki azt is elmondta, hogy az IKV a függőfolyosók újabb felújítását 2010 szeptemberére ígérte. Néhány napon belül november lesz és egyelőre sem a kivitelező, sem a vállalat értesítése nem érkezett meg hozzájuk a késés okáról. De az október 15-én feladott panaszos levelük tértivevényét sem kapták vissza máig. „A félreértések elkerülése érdekében azt is hozzátenném, hogy mi nem ingyen lakunk itt: a lakások bérleti jogáért évekkel ezelőtt 6,5 millió forintot fizettünk és ezen felül számlázzák nekünk a havi lakbért és rezsit. Nekünk is jogunk van az emberhez méltó élethez és lakhatáshoz!” - fejezte be elkeseredetten Pálfi Péter. Az ügy kapcsán megkerestük az IKV Zrt.-t is, a vezérigazgatói titkárságról visszahívást ígértek, de erre még nem került sor. Az esetleges további fejleményekről természetesen beszámolunk olvasóinknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.