Közélet

A kormány már dolgozik az otthon szülés szabályozhatóságán?

A kormány már dolgozik az otthon szülés szabályozhatóságán?

2010. október 7., csütörtök
A kormány már dolgozik az otthon szülés szabályozhatóságán?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága szerint bár az anya joga eldönteni, hol akar szülni, de az otthon szülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei ma még nem adottak Magyarországon – írja cikkében az mno.hu.

Szerdán vette őrizetbe a rendőrség

Geréb Ágnes

szülész-nőgyógyászt, miután egy otthon szülés során komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteni. Korábban Geréb Ágnest, az otthon szülés pártolóját az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűntényekkel vádolta meg. A Napvilág Születésház szerdán demonstrációt tartott az államtitkárság Arany János utcai épülete előtt, amelyen az otthon szülés szabályozatlanságára és a Geréb Ágnessel történtekre hívták fel a figyelmet mintegy félszázan. A tárca szerdai közleményben úgy fogalmazott: az előző kormányzat kiemelt felelőssége, hogy ígérete ellenére az otthon szüléshez szükséges feltételek nem javultak az előző években, és akadályozhatják az esetleges szövődmények elhárítását az ellátási nehézségek is. Az államtitkárság azt kérte, hogy az otthon szülés mellett döntő nő tájékozódjon azokról a veszélyekről, amelyek a jelenlegi helyzetben az újszülött és az édesanya biztonságát veszélyeztetik. Hozzátették: az államtitkárság jelenleg is dolgozik az otthon szülés szakmai minimumfeltételeinek kialakításán és ezek jogszabályba foglalásán. (Forrás: mno.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.