Közélet

Ifjúsági információs nap Topolyán

Ifjúsági információs nap Topolyán

2010. szeptember 28., kedd
Ifjúsági információs nap Topolyán

A Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács támogatásával megtartott, a Fiatalok Együtt Zenével Határon Innen és Túl program második felvonásaként a hét végén Topolyán ifjúsági információs napot tartottak mintegy 40 vajdasági fiatal részvételével. A programot a Munka Világa Közhasznú Egyesület és a délvidéki Nyitott Ajtó Egyesület közösen valósította meg.

Az egybegyűltek 3 előadást hallhattak: a fiatalok az EU-ban – ifjúságpolitikai koncepciók, a határ menti együttműködés és a DKMT Eurorégió adta lehetőségek, valamint a szabadidős tevékenységek szervezése, közösségi terek kialakítása.

Losonczi-Tóth Józseftől

, a Munka Világ Közhasznú Egyesület elnökétől megtudtuk, a program első elemét a szeptember 11-én, az újszegedi Rendezvényházban megtartott Csongrád Rock Tour tehetségkutató verseny képezte, amelyen fiatal amatőr rock együttesek mutatkoztak be. A mostani topolyai rendezvény inkább az ifjúsági munkáról és a tapasztalatszerzésről szólt. „Megismertettük a fiatalokat azzal – ha Szerbia belép az EU-ba – milyen pályázati lehetőségek várnak rájuk, amelyekben Magyarország is részt tud venni. Emellett bemutattuk a Magyarországon egyre jobban elterjedt ifjúsági közösségi terek tevékenységét, amelyek a délvidéki fiatalok számára is érdekesek lehetnek” – hangsúlyozta Losonczi-Tóth József. Annak ellenére, hogy határ választ el bennünket, a fiatalok – mind kiderült – hasonló problémákkal küzdenek mindkét országban, és a vágyaik is azonosak. Az előadásokat követően harcművészeti bemutatót rendeztek, mely botos táncból, birkózásból, bajvívásból, kardvívásból és íjászatból állt. Az érdeklődők ki is próbálhatták az említett eszközöket. Csakúgy, mint az előadássorozatot, a harcművészeti bemutatót is nagy érdeklődés kísérte. A Vajdaságban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ifjúsággal kapcsolatos kérdések, megvan a készség a tapasztalatcserére és az új kezdeményezések befogadására. Az elnöktől megtudtuk, jövőre egy „ifjúságcserés” közös pályázatban gondolkodnak, amelynek – délvidéki, francia, Temes és Csongrád megyei fiatalok részvételével – a környezetvédelem lenne a központi témája. Februárban adják be a pályázatot, addig lesz idő összehangolni, finomítani a különböző csoportok igényeit, elképzeléseit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.