Közélet

Botka-bojkott: postáztuk az olvasói kérdéseket!

Botka-bojkott: postáztuk az olvasói kérdéseket!

2010. szeptember 28., kedd
Botka-bojkott: postáztuk az olvasói kérdéseket!

Mint arról beszámoltunk, Balogh Tibor (Zöld Baloldal), B. Nagy László (Fidesz) és Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) két órán keresztül válaszolt kedden délelőtt a SZEGEDma.hu online polgármester-jelölti fórumán a szerkesztőség és az olvasók kérdéseire. Az MSZP-s Botka László nem is reagált a meghívásra, az antidemokratikus bojkottra postázással felelünk!

A három résztvevő, a Zöld Baloldalt képviselő

Balogh Tibor

, a fideszes

B. Nagy László

és a jobbikos

Keresztúri Farkas Csaba

két teljes órán át felelt a szerkesztőség és az olvasók által feltett kérdésekre a SZEGEDma.hu polgári hírportál szervezésében, miközben villásreggelire láttuk őket vendégül. Az eseményről bejelentkezett a két helyi kereskedelmi rádió, a Rádió 88, illetve a Rádió Plusz, tudósított a Magyar Távirati Iroda, valamint az egyik helyi televízió, a Telin TV is felvételt készített, és beszámolt keddi hírműsorában. Számtalan látogatónk érdeklődésére válaszolva tájékoztatjuk Önöket: természetesen meghívtuk a fórumra

Botka Lászlót

, az MSZP jelöltjét is. Ő azonban nem jött el, sőt, vissza sem jelzett a szerkesztőségnek. „Úgy érezzük, hogy Botka László semmibe vette a szegedi olvasók, a szegedi polgárok ezreit azáltal, hogy nem válaszolt a SZEGEDma.hu, valamint az olvasóközönség által feltett kérdésekre. Megértjük olvasóink felháborodását annak kapcsán, hogy az MSZP-s polgármester bojkottálja a magukat polgári sajtótermékekként meghatározó szegedi médiumokat. Az általa sokat hangoztatott demokráciával és sokszínűséggel véleményünk szerint teljességgel ellentétes, hogy Botka László kizárólag a hozzá lojális médián keresztül üzenget az embereknek” – szögezte le

Bonifert Gábor

, a 2009-ben az Év Honlapja országos verseny Média kategóriájában Minőségi Díjjal elismert portál kiadóigazgatója.

Pintér M. Lajos

, a SZEGEDma.hu főszerkesztője hozzátette: a szakmaiság és a hiteles tájékoztatás érdekében a szegedi olvasók által Botka Lászlónak feltett kérdéseket postai úton eljuttatják a Magyar Szocialista Párt területi irodájába.

A közös kérdések, melyekre a jelölttársak válaszoltak:

Ahogy az országot, úgy Szegedet az MSZP és az SZDSZ koalíciója irányította az utóbbi nyolc évben. Ha mérleget von, hogyan ítéli meg a városnak ebben a két ciklusban bejárt útját? Szeged gazdasági, pénzügyi helyzetével kapcsolatban homlokegyenest ellenkező adatok, vélemények láttak napvilágot. Ön milyennek látja a gazdaság állapotát? Milyen eszközökkel kezelné a város adósságállományát? Ön szerint milyen hatással lesznek Szeged városára az utóbbi években megkezdett nagyprojektek? Az elkezdett városi nagyberuházásokat befejezi-e, ha győz, s ha igen, akkor milyen forrásból? A szegedi civil szervezetek és különböző közösségek részéről sokszor elhangzik az a vád, hogy nem vonták, nem vonják be őket kellőképpen a különböző – őket is érintő – döntések előkészítésébe, a véleményüket nem vették figyelembe. Ön győzelme esetén milyen párbeszédet tervez a helyi lakossággal, milyen kapcsolatot tart indokoltnak? Melyek Ön szerint a legsürgetőbb feladatok Szegeden, melyek a lakosságnak azok a legsúlyosabb problémái, amiket a következő polgármesternek és önkormányzatnak kezelnie kell? Ön szerint mi a legfontosabb tétje az október 3-án esedékes szegedi önkormányzati választásnak? Milyen szerepléssel lenne elégedett maga és pártja szempontjából?

A szegedi polgárok kérdései Botka László (MSZP) polgármesterjelölthöz:

Tisztelt Botka László Úr! Sokszor azzal vádolják jogosan, hogy nem jött Szegedet az Ön idején nagy befektető. Igaz-e, hogy ez azért van részben, mert lekezeli a befektetőket? Valóban nem fogadta a Richter cég vezérét? Mert azt beszélik, azért álltak el a szegedi beruházástól.

Mit szól ahhoz, hogy egy független közvélemény-kutató felmérése szerint B. Nagy László, a Fidesz polgármesterjelöltje 6 százalékkal vezet ön előtt?

Botka Úr! 4 éve azt ígérte: lesz új 2000 ágyas klinika és híd, és Biopolisz program, lesz új sportcsarnok és uszoda, lesz évi 4-500 új munkahely és fejlesztik a külső városrészeket is. Mit tartott ezekből be? Szerintem semmit.

Mit érzett, amikor Balatonőszödön mint prominens MSZP-vezető végighallgatta Gyurcsány hírhedt beszédét?

Tisztelt Botka László! Mikor volt utoljára labdarúgó mérkőzésen? Hajrá SZEGED, kék-feketék!

Milyen személyes és üzleti kapcsolatban áll a SZEVIÉP-pel ami minden beruházást megkapott önöktől, aztán meg csődbe ment és most itt állunk kifizetetlenül?

A családjával is ilyen arrogáns, mint a közgyűlésben a többi politikussal?

Kérdezem tisztelettel: miért kellett szétverni az egész várost? Nem lehetett volna részenként végezni a munkákat?

Botka Úr! Mikor lesz készen a 2-es villamos? Mikor temetik be az árkokat?

Tisztelt Polgármester úrtól kérdezném: a Belvárosban lehetetlen parkolni. Miért nem tettek ez ellen semmit és milyen megoldást lát erre? Most csak hajtunk ott körbe és nem lehet megállni.

Milyen kiutat lát az MSZP-nek a népszerűségi mélypontról? Nem lehet, hogy az új arcok hoznák ezt meg? Lesz-e teljes „takarítás” és van-e utánpótlás, hiszen a fiatalok körében nem hiszem, hogy százával tolonganának az MSZP-székház előtt, hogy be akarnak lépni? Szegeden hány tagja van a fiatal MSZP-tagozatnak például?

10-ből 9 ember azt mondja, hogy az országos tendenciák érvényesülnek Szegeden is, tehát biztos, hogy fideszes többségű lesz a közgyűlés. Ön azt mondja, hogy nyerni fog, de akkor ön szerint hogyan fog tudni együttműködni 3 fideszes alpolgármesterrel? És mit gondol arról, hogy a fideszes képviselők várospolitikája érvényesülhet majd, hiszen szinte minden polgármesteri előterjesztést módosítani tudnak majd az ő konzervatív, keresztény, polgári értékrendjük szerint?

Miért hazudott a zanzibári luxusutazása és a festményügyekben a közvéleménynek?

Botka Úr, ha mégsem Ön lesz Szeged polgármestere, mit fog csinálni? Marad továbbra is Szegeden?

Ön lát-e esélyt arra, hogy a sokat emlegetett termelő és/vagy tömeges munkahelyteremtő beruházások költözzenek a város környékére, mint például nagyobb feldolgozóüzem, gyár, összeszerelő üzem stb.?

Polgármester úr! Egy városvezetőnek az is feladata lenne, hogy keményen kötelezze a köztisztaságért felelős céget, hogy legalább reggel 6-tól kezdődjön meg a takarítás, és ilyenkor már a Belváros ne szemétdomb legyen! Miért nem így történik?

Milyen ambíciói vannak hosszú távon? Sokan mondják, hogy arra is hajt, hogy a pártban a sikeres politizálásával megerősítse pozícióját. Gondolt arra, hogy majd a miniszterelnöki székért is induljon 4, 8 év múlva?

Miért nem sétál az emberek között, miért nem jár a köznép közé, a piacra például, ilyen helyeken csak választások előtt mutatkozik meg?

Miért van az, hogy szinte mindenütt a polgármesteri levelekben, az EU-s pályázati okiratokban szinte csak az alpolgármesterei írnak alá? Azt, hogy a kiadmányozási szabályzat ezt lehetővé teszi, nem mentesíti szerintem az ön felelősségét! Ez nekem azért is érdekes, mert úgy tűnik, nem is foglalkozik az ügyekkel, azt rábízza az alpolgármestereire! Épp a Mars tér ügynél tűnt fel, hogy valószínűleg azért került ellentmondásba a valós helyzettel, mert nem ismerte a perek tartalmát, mert az alpolgármesterei és az eljáró ügyvéd elhallgatták ön elől?

Ha szakítana a politikával, hol dolgozna szívesen? Melyik az a terület, ami feküdne önnek?

Mit szól ahhoz, hogy párttársai ellen folynak eljárások, többen börtönben vagy előzetesben ülnek, hogyan süllyedt eddig egy közösség, nem látták, hogy mi folyik az MSZP háza táján?

Minek köszönhető, hogy áprilisban Szegeden is megtört a jég, és ha összeadjuk a szegedi körzetben leadott összes voksot, akkor 150 szavazattal megverte önt az alig ismert Bohács Zsolt?

Mire számít október 3-án? Ha kérhetném, akkor számokat mondjon, hány képviselő jut be önöktől, milyen lesz a felállás stb.

Miből gondolja, hogy az NFÜ aláírja október 4-én a belvárosi projekt támogatási szerződését, miközben még első fokon van csak a Mars téri kereskedők pere, és az akár még egy évig is elhúzódhat, ha valamelyik fél fellebbez?

A Gábor Dénes iskolán jelzálog van, a Mars téri beruházáshoz egymilliárd forint értékben jegyezték be az iskolát biztosítékként. Mi lesz, ha nem lesz meg a támogatás, elúszik az iskola? És hány önkormányzati épületen van jelzálog?

Miért példálózik állandóan Debrecennel és Hódmezővásárhellyel, miközben Kósa és Lázár nem példálózik Szegeddel?

Mit szól hozzá, hogy az egyik alvállalkozó, akinek 300 millióval tartozik a konzorcium az 1-es sínfektetései után, kilátásba helyezte, hogy akár el is viszi a ki nem fizetett anyagát, kvázi felbontja a sínt?

Miért kritizálja mindig Bartháékat, miközben akkor 5 milliárd volt a város adóssága, most pedig 25 milliárdra rúg?

Botka László úr nem érzi úgy, hogy megalázta a szegedi pedagógusokat ezzel a kegyelem pótlékkal? Ez kampányfogás, mert 8 évig ügyet sem vetett rájuk. Gondolja elfelejtették ezt?

Boldogsággal tölti el polgármester úr, hogy a lakosság tiltakozása ellenére arrébb tolta a Huszár szobrot?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.