Közélet

Az Árkád még nem Árkádia + VIDEÓ

Az Árkád még nem Árkádia + VIDEÓ

2010. szeptember 11., szombat
Az Árkád még nem Árkádia + VIDEÓ

Lakossági fórumra invitálta az Árkád Szeged épülő bevásárlóközpont környékén lakókat Péter Szilveszter, a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje. Meghívta az ECE cégcsoport 3 képviselőjét is, Kutasi Gábort, az Árkád Szeged projekt ingatlanfejlesztési felelősét, Molnár Vajkot, a projekt kivitelezési felelősét és Vizsonyi Dánielt, a centrum menedzserét. A bevásárlóközpont alapvetően átalakítja a környék arculatát, ezért a fórum keretében az ECE szakembereinek bevonásával ismertették meg a jelenlévőkkel a beruházás részleteit.

Péter Szilveszter

kis időutazás keretében beszélt a terület múltjáról, amely egészen az 1870-es évekre nyúlik vissza. A rendszerváltást követően többszöri tulajdonváltás után az ECE projektmenedzsment cégcsoport vette meg a területet. Beindult az Árkád üzletközpont tervezése, s legalább ilyen hangos volt a szegedi közgyűlés frakciója és a Szegedi Védegylet is, hogy helyezzék ipari műemlékvédelem alá a volt Kendergyárat, és építsék be az épülő üzletközpontba. Cseh és német példák alapján – véleményük szerint – Szegeden is lett volna erre lehetőség. Hosszas huzavona és tárgyalás után végül feloldották a védelmi oltalmat, és a Kendergyár épületegyüttes csupán egyes elemei fognak beépülni az Árkád üzletközpontba, amelynek átadását jövő őszre tervezik. Háromszintes, 41 ezer négyzetméteres létesítményről van szó, amelyben divatáruház, hipermarket, sportruházati bolt, elektronikai áruház és mintegy 130 üzlet kap majd helyet. Az ECE vállalta, hogy 1 milliárd értékű infrastrukturális fejlesztést valósít meg, ami útfelújításokban, útszélesítésben, vezetékek korszerűsítésében, parkosításban jut kifejezésre.

A három meghívott szakember leginkább a megaberuházás környezettel kapcsolatos részleteiről beszélt, ugyanis ez érdekelte leginkább a jelenlévőket. Megtudhattuk, hogy a sok zajjal, porral, sárral, közlekedési dugókkal, parkolási mizériával és nem kis bosszúsággal járó építkezés során 27 fát kellett eltávolítaniuk, az ECE azonban vállalta, hogy 194 kétéves előnevelt fát telepít a helyükbe. A lakók kérése az volt, hogy minden fát a környéken ültessenek el, mert alaposan megcsappan majd a zöld területek aránya. A fórumon megtudtuk, hogy a háromszintes épület körül és a szinteken ingyen parkolókat alakítanak ki, mintegy 1350-et, ami nagymértékben csökkenti a belváros parkolóhelyeinek megterheltségét. A Rigó, a Zoltán, a Bakay Nándor és a Boross József utca és a Londoni körút lakói elsősorban a rájuk nézve esedékes változásokra voltak kíváncsiak, miként hat majd a megnövekedett forgalom és az ezzel járó zaj, por, piszok a saját környezetükre. Az Árkád Szeged makettje előtt a szakemberek minden kérdést igyekeztek megválaszolni. A beszélgetést Péter Szilveszter zárta. Mint fogalmazott, mindenre úgysem fognak tudni itt és most azonnali megnyugtató választ adni a szakemberek, úgyis az élet, a mindennapi gyakorlat határozza majd meg, hol kell beavatkozni, módosítani, esetleg változtatni az íróasztalok mellett született terveken, majd az együttműködés szükségességére és a dialógus fontosságára hívta fel az érdekeltek figyelmét. Járja végig az Árkád építkezését virtuális túránkon!Nézze meg felgyorsítva, hogyan épül az Árkád:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.