Közélet

Szentistványi: elmaradott a városfejlesztési struktúra

Szentistványi: elmaradott a városfejlesztési struktúra

2010. augusztus 24., kedd
Szentistványi: elmaradott a városfejlesztési struktúra

Ahogy arról portálunk is beszámolt kedden lerakták az Árkád bevásárlóközpont alapkövét. A városvezetés és a beruházó ECE cégcsoport a helyi gazdaság fellendüléséről beszélt, az ellenzék nem látja ilyen fényesen a helyzetet. Most a Védegylet szegedi vezetője, az LMP önkormányzati képviselőjelöltje, Szentistványi István kommentálja az Árkád-beruházást.

Az Árkád-beruházást sajnos rombolás előzte meg, épp úgy, ahogy Újszegeden, ahol szintén lebontották a kenderfonót, pedig ott még a közelben sincs az új bevásárló negyed építésének kezdete” – nyilatkozta portálunknak

Szentistványi

. „Bár

Botka László

azzal érvel, hogy a régi dolgok nem állhatnak az újaknak útjában és fejlődni kell, de amit ő modern gondolkodásnak vél, éppen az a régimódi, értékromboló ideológiákat idéző. Tőlünk nyugatabbra ugyanis nem divat lerombolni a száz éves ipartörténeti jelentőségű épületeket, gyárakat, hanem mindig törekednek azok funkcióváltására, újjáépítésére. De ott az elöljárók gondolkodnak így, és ezt adják át, sugározzák a befektetők felé is, akiknek egyébként a természete az, hogy mindig addig mennek el, ameddig az önkormányzatok teret adnak nekik. Nyilván olcsóbb a földdel egyelővé tenni a száz éves épületeket és egy dobozt felhúzni, mintsem a régi, patinás falakat beletervezni az új épületbe.” A Védegylet szegedi vezetője szerint ez idejét múlt, felelőtlen városvezetői gondolkodás, és ez jellemezte a Ligetfürdő-beruházását is, ahol szintén értékrombolás folyt, megőrzés helyett. „De be kell látnunk, hogy az ellenzéket és a civileket is felelősség terheli, mert egy szélesebb mozgósítással, összefogással talán többet is tehettünk volna, minthogy sajtótájékoztatókat tartunk” – gyakorolt önkritikát Szentistványi, aki hozzátette, hogy a munkahelyteremtés említése és érvként való előrántása felszínes, hiszen sokkal komplexebb hatása van egy ekkora gigaberuházásnak, mint 1000 új munkahely. Vizsgálni kell a szűkebb, tágabb környezetre kifejtett hatását, például a társadalmi vetületeit, üzleti, gazdasági előnyeit, hátrányait a kis- és középvállalkozásokra (a munkahely-megszűnéseket is), a környezetkárosító szempontokat és így tovább. Szentistványi leszögezte, hogy önkormányzatba kerülve az LMP az a párt lesz, amely ezeket a kérdéseket nem hagyja figyelmen kívül, és ha lehetősége van rá, a már megvalósult beruházásokat is átvizsgálja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.