Közélet

Vétójogot kapott a magyar párt a szlovák parlamentben

Vétójogot kapott a magyar párt a szlovák parlamentben

2010. augusztus 9., hétfő
Vétójogot kapott a magyar párt a szlovák parlamentben

Ellenjegyzési és vétójogot kap a nemzeti kisebbségek kultúráját és oktatásügyét érintő törvények és rendeletek módosítása során Rudolf Chmel (Most-Híd) emberjogi és kisebbségügyi kormányalelnök. Chmel ezt a SITA hírügynökségnek és a Pátria rádiónak is megerősítette. A hatásköri törvény módosítása – mely ezt a jogot rá ruházza – szeptemberben kerül a parlament elé – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

Chmel

azt is elmondta, nem csupán egyeztetés és kezdeményezés lesz rábízva, hanem konkrét igazgatási és döntéshozói jogkörei is lesznek. Többek közt a nemzetiségi múzeumok ügyeiben hozhat majd döntéseket, például az igazgatók kinevezése során vagy az intézmények működési koncepciójának jóváhagyásakor. Szükség lesz az egyetértésére a nemzetiségi oktatásügyet érintő kérdésekben is. A kormányalelnök hivatalában ezért létrehozzák a nemzetiségi kultúrák és a nemzetiségi oktatás szakosztályát, amelyek szoros kapcsolatot tartanak majd a kulturális, illetve az oktatásügyi minisztériummal. „Az alapvető jogkörök, ha máshol gyakorolnák is őket, főleg az oktatásügy esetében, a kormányalelnök egyetértése nélkül nem lehetnének végrehajthatók” – magyarázta el a részleteket Chmel. Az elképzelés tetszik Chmel elődjének,

Dušan Čaplovičnak

is, aki a SITA hírügynökségnek kifejtette: ő is szívesen beleszólt volna a kisebbségek oktatási ügyeibe, de jogköre nem volt hozzá. Čaplovič arra számít, hogy a hatásköri törvény a kisebbségügyi és emberjogi kormányalelnöknek a jogok mellé kötelességeket is rendel, s ebben elsősorban az érintett emberek iránti felelősség kap hangsúlyt, nem a pénzosztás vagy a pályázati alapok céljainak kijelölése.

Berényi József

, az MKP elnöke nincs elragadtatva ettől a megoldási javaslattól. "Az MKP nem tartja előrelépésnek azt a változást, mely szerint a szlovák kormány emberjogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesének feltehetően vétójoga lesz a kisebbségeket érintő témákban. A választások után megalakult kormánykoalíció pártjai ugyanis már korábban megegyeztek abban, hogy minden egyes miniszter vétójoggal rendelkezik a kormány döntéseinek meghozatalánál. Ehhez tehát törvénymódosítás már eleve nem szükséges - fogalmaz álláspontjában. - Emellett a kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes vétójogának törvényen keresztüli bebiztosítása veszélyes helyzetet teremthet a jövőre nézve, hiszen ezen poszt betöltése a mindenkori parlamenti választások eredményének a függvényében történik. Elméletileg tehát nem kizárt egy

Rafael Rafaj

vagy hozzá hasonló SNS-es politikus jövőbeli kinevezése sem erre a posztra. Ebben az esetben a vétójog kíméletlenül visszaüt, negatív következményekkel jár majd. Törvénymódosításokat sohasem négy évre kell tervezni, hanem hosszabb időre." Berényi József "a megoldást a kisebbségek kulturális és oktatásügyi önkormányzatiságában látja, amikor is döntéshozatali, végrehajtási és vétójoggal egy a választások útján létrehozott kisebbségekből álló testület rendelkezik a saját ügyei vonatkozásában. A Szerbiában idén létrejött kisebbségi nemzeti tanácsok e témakörben követésre szolgáló példával rendelkeznek Szlovákia számára is".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.