Közélet

Hétfőtől lép életbe a gazdasági és a pénzügyi változások egy része

Hétfőtől lép életbe a gazdasági és a pénzügyi változások egy része

2010. augusztus 14., szombat
Hétfőtől lép életbe a gazdasági és a pénzügyi változások egy része

Aláírta az Országgyűlés által elfogadott, - és még az államfőre váró - törvényeket Schmitt Pál - ezt maga a köztársasági elnök jelentette be szerdán, miután részt vett a kormány ülésén – tette közzé a Magyar Nemzet honlapja.

A kormány a jogszabály több elemének hatálybalépését a kihirdetéshez kötötte. Így a kihirdetést követő naptól - gyakorlatilag hétfőtől - megszűnik a jelzálogalapú devizahitelezés az ingatlanokra. A törvény kihirdetésétől számított harmadik napon több intézkedés is hatályba lép: a társasági adó csökkentése - amely egyébként visszamenőlegesen július 1-jétől lesz érvényes -, az egyenes ági rokonok közötti öröklés és ajándékozás illetékmentessége. Utóbbi rendelkezést az öröklést érintően azokra az ügyekre is alkalmazni kell, amelyeket július 1-jén az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) jogerősen még nem bírált el. Ugyancsak ekkortól, vagyis a kihirdetést követő harmadik naptól szűnik meg a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó, így azt a második félévben már nem kell fizetni. A csomagnak az állampolgárokat közvetlenül érintő elemei közül augusztus 15-én lép hatályba a ház körül végzett munka adómentessége; a bejelentési szabályokat augusztus 15-től, a regisztrációs díjfizetésre vonatkozó rendelkezéseket pedig szeptember 15-től kell alkalmazni. További részleteket

a Magyar Nemzet honlapján

olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.