Közélet

Dávid és Góliát a Mars téren

Dávid és Góliát a Mars téren

2010. augusztus 11., szerda
Dávid és Góliát a Mars téren

Egy olvasói levelet jutattak el szerkesztőségünkbe, amely a Mars téri kereskedők, és a városi hatalom küzdelmeit elemzi. A szerző érintettsége kapcsán kérte anonimitását.

A demagógia csapdája, avagy haragból nem lehet politizálni Szoktuk mondani, ha valamiben nem hiszünk: ez csak a mesében van! Úgy látszik, mégis megtestesül Szegeden a mese, és Dávid legyőzi Góliátot. Ez az ismert bibliai történet most egy maroknyi Mars téri kereskedő alakjában kelt életre, hiszen sokan tudjuk Szegeden, milyen szembe széllel mertek ellentmondani a város nagy hatalmú urának, aki meg is haragudott ezért. Nem törődve a személyeskedő, a közvélemény előtt lejárató arcpirító propagandával a kereskedők szép lassan haladtak a maguk útján, ügyesen kikerülve azokat a csapdákat, amibe az ellenfél próbálta őket beterelni. Pedig Góliát is megtett mindent, hogy győzhessen, sőt, még nemtelen eszközöket is bevetett. Szinte a teljes udvartartása hazudott, tényeket elhallgatott vagy elferdített, kihasználva kommunikációs eszközeit, a jogi lehetőségeket, és azon is túl, mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék az ellenfelet. Dávid, azaz a kereskedők szívós védekezéssel, eleinte borsószemnyi parittyaköveket lődöztek, melyek idővel egyre kezdtek nagyobbá terebélyesedni. Góliát ereje és felsőbbsége tudatában észre se vette, hogyan híznak azok a golyóbisok. És ez idáig talán rendben is lenne, hiszen mindenki úgy harcol, ahogy bír, maximum a módszer vitatható. A kívülálló pedig vérmérséklete vagy pártállása szerint foglal állást ide vagy oda. Azonban több mint ötéves, néhol komikus, néhol tragikomikus jelenetek után váratlan fordulat történt. A kereskedők megunták, hogy egy uniós beruházás akadályozóivá lettek beállítva, és felbőszültek: na, nézzük azt a beruházást… és megnézték. A fejlemények ismertek. Dávid olyan helyről kapott segítséget, amire Góliát sem számíthatott. Amíg jobbra figyelt, balról jött a muníció. Mert addig tényleg rendben van, hogy két fél csatázik, de az már nem rendjén való, hogy az addig passzív nézők – azaz a szegedi adófizető polgárok – zsebére több milliárd forintos tételben megy a játék. Góliátra most lassan bomba repül, mely végképp padlóra küldheti. Ha túléli, elgondolkodhat azon, hogy hol és mikor hibázott. Mesém végére ismert közmondásokból válogattam, melyek talán találóak erre az esetre is: aki másnak vermet ás, maga esik bele; a harag rossz tanácsadó; amelyik nád nem hajlik, törik; kicsi a bors, de erős. Önökre bízom, melyik mondás alatt mire gondoltam.

(Név és cím a szerkesztőségben)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.