Közélet

Október 3-án lesz az önkormányzati választás

Október 3-án lesz az önkormányzati választás

2010. július 15., csütörtök
Október 3-án lesz az önkormányzati választás

Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön bejelentette: október 3-án, vasárnap kerül sor a 2010. évi önkormányzati választásra.

A

Magyar Nemzet Online

arról számol be, hogy az alkotmány szerint a képviselő-testület tagjainak és a polgármestereknek a választását az előző általános választást követő negyedik év október hónapjában kell megtartani. Ez természetesen nem vonatkozik az időközi választásra. A törvény szerint a szavazás napja előtt legkésőbb hatvan nappal ki kell tűznie a választást a köztársasági elnöknek, mégpedig úgy, hogy a szavazás napja ne legyen nemzeti ünnep, illetve a Munka Törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, illetve az azokat megelőző vagy követő napra sem eshet a választás. Október 3-án összesen 3176 településen járulhatnak az urnák elé a választópolgárok. A júniusban módosított választási eljárási törvény szerint legkésőbb a szavazás előtti 45. napig, vagyis augusztus 19-ig ki kell kiküldeni az értesítéseket és a kopogtatócédulákat a választópolgároknak. Jelöltet állítani pedig a választás előtti 30. napig, vagyis szeptember 3-án péntekig lehet – írja az

origó

. Mivel a parlament döntött arról, hogy a települések lakosságszáma alapján kell meghatározni a képviselő-testületek, továbbá a fővárosi és megyei közgyűlések tagjainak számát, számos településen kevesebb képviselőt választanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.