Közélet

Családbarát díjat kapott Hódmezővásárhely + PANORÁMA

Családbarát díjat kapott Hódmezővásárhely + PANORÁMA

2010. július 15., csütörtök
Családbarát díjat kapott Hódmezővásárhely + PANORÁMA

A főváros II. kerülete, valamint Érd, Farmos és Hódmezővásárhely kapta az idén a családbarát önkormányzat díjat a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől a népesedés világnapja alkalmából.

Az egyesület csütörtöki tájékoztatása szerint Budapest II. kerülete a gyermekek nappali gondozására fordított erőfeszítéséért kapta a díjat. A kerületben nyolcvanfős új bölcsőde nyílik, szolgáltatások is kapcsolódnak hozzá, például játszóház, gyermekfelügyelet, korai fejlesztőközpont. A díjjal értékelték azt is, hogy májusban bevezették a kerületi kártyát, amelyre már több mint kilencven helyen adnak kedvezményt, és amellyel mind a lakosok, mind a helyi kereskedők, szolgáltatók, kulturális intézmények jól járnak. A kedvezményes élelmiszer-vásárlást biztosító szociális kártya a rászorulóknak, így a négy és több gyermeket nevelő családoknak jelent segítséget. Érden a területfejlesztés részeként hatvannal bővülnek a bölcsődei, százötvennel pedig az óvodai helyek. Az iskolabusszal a távolabbi városrészben élő gyerekek is biztonságban juthatnak el az iskolába. A városban három új játszótér is épült. Jó példaként javasolják más önkormányzatoknak is, hogy kössenek szerződést családi napközikkel, ezzel is növeljék a gyermekek napközbeni ellátását szolgáló helyek számát. Farmoson kitűnő az óvodai ellátás, az óvoda nyitva tartása a dolgozó szülők munkaidejéhez igazodik - többek között ezért érdemelte ki a település a díjat. Jól működő családi napközi is gazdagítja az intézmények sorát, és épül a község első játszótere. Az önkormányzat negyedáron ad ezer négyzetméteres telkeket a nagycsaládosoknak és más rászorulóknak. A gyerekek biztonságos közlekedéséért a bicikliutat meghosszabbították, és az iskola környékén polgárőrök ügyelnek a biztonságra. A helyi nagycsaládos-egyesület az önkormányzattal közösen sokat tesz a település szépítéséért; emellett a nagycsaládosok jelentős támogatást kapnak. Hódmezővásárhely családtámogató tevékenységének fókuszában is a gyermekek állnak, ezen belül is sokat tesznek a gyermekek egészségéért. Az Egészséges Vásárhely Program részeként 2008 óta minden hetedikes lány ingyen kap méhnyakrák elleni oltást. A nélkülöző gyerekek a hétvégeken is kapnak ételt vállalkozások, civil szervezetek összefogásával.


Kossuth Square

,

Hódmezővásárhely

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.