Közélet

B. Nagy László: A klebelsbergi életmű útmutatás

B. Nagy László: A klebelsbergi életmű útmutatás

2010. július 2., péntek
B. Nagy László: A klebelsbergi életmű útmutatás
B. Nagy László, a Fidesz és a KDNP polgármesterjelöltje leplezte le Klebelsberg Kuno féldomborművét a KDNP-székházban pénteken délután. Polner Eörs, a párt szegedi szervezetének elnöke pedig bejelentette, hogy ezentúl a székház nagyterme az egykori kultuszminiszter nevét viseli. „Az elmúlt nyolc év kormányzása olyan mélységes válságot hozott, ami Magyarországon 1920. után volt. Ezért is szeretnénk a klebelsbergi életműre felhívni a figyelmet, hiszen munkájának jelentős részét a nagy gazdasági világválság alatt hajtotta végre” – hangsúlyozta Polner Eörs, a KDNP szegedi szervezetének elnöke. Mint elmondta, ha valaki ma elkeseredett, hogy hazánk miként is tudna a válságból kilábalni, tartsa szem előtt Klebelsberg Kuno életművét. A párt székházának dísztermében elhelyezett féldomborművet, melyet Kiss-Rigó László megyés püspök szenelt fel, Tóbiás Klára, a KDNP tagja ingyen készítette el. B. Nagy László, a Fidesz és a KDNP polgármesterjelöltje elmondta, hogy bár ma teljesen más társadalmi, történelmi és gazdasági alapok figyelhetőek meg, mint Klebelsberg korában, mégis van közös pont. „Magyarország újjáépítésébe, az oktatásba és a munkahelyteremtésbe vetett hite példaként állhat előttünk” – fogalmazott B. Nagy. Mint elmondta, az egykori kultuszminiszter iskolákat és munkahelyeket teremtett, beruházott. „Olyan dolgokat vitt véghez, ami ma nekünk, az utókornak is feladatunk” – hangsúlyozta a Fidesz és a KDNP polgármesterjelöltje. Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő, a KDNP országos alelnöke a konzervativizmus eszméjét elevenítette fel, mely szerint a múlt eredményeire támaszkodva kell a jövőt felépíteni. Hangsúlyozta a munkahelyteremtés fontosságát és kiemelte, hogy az 1990-es években Szeged tízezer munkahelyet veszített, mely helyzeten változtatni kell.

A jövő pillérei: föld, napfény, ész

B. Nagy László polgármesterjelölt Szegeddel kapcsolatban elmondta, mindenki érzi a bőrén, hogy nincs munkahely, ha pedig valakinek van hol dolgoznia, akkor minimálbéren tengődik. „Szeged polgársága eltűnőben van, szétcsúszik a város társadalma” – tette hozzá. B. Nagy szerint a gazdasági növekedés kulcsa az emberekben, a kis cégekben van. „Rájuk számítok, ők tudnak munkahelyeket teremteni, ám a feltételeket olyanná kell tenni, hogy akarjanak és képesek legyenek dolgozni és fejlődni. Ha ez megvalósul, akkor lesznek munkahelyek” – fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő. Szerinte arra nem lehet számítani, hogy uniós vagy belföldi forrásokból ez megvalósuljon. Tudomásul kell venni azt is, hogy nincsenek olcsó és ingyen pénzek a fejlődésre. „Nagy szinergiákat látok Szeged életében az oktatás és a tudomány, utóbbinak a gazdaságba való áttranszferálása terén, melyben az önkormányzat is együttműködő partner lehet” – mondta el a polgármesterjelölt, aki már felvette a kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetem új rektorával, Szabó Gábor akadémikussal. Amennyiben a választók bizalmát megkapja B. Nagy László, felül fogja vizsgálni a város működésének összes feltételrendszerét. Elmondta, hogy az ésszerűtlen beruházások leállítását is tervezi abban az esetben, ha az nem okoz komolyabb kárt, mint folytatásuk. Szerinte Szegednek és vonzáskörzetének egy új értéket előállító gazdasági zónává kell válnia oly módon, hogy a Szerbiával és Romániával való együttműködéseket tovább kell erősíteni. Mint elmondta, jelenleg sok esetben jóformán nem történik semmi annak ellenére, hogy az igények és lehetőségek adottak. Szerinte ennek az együttműködésnek a motorja Szeged kell, hogy legyen, mert a városnak az az egyetlen túlélése a régióban, hogy a hármas határ közelségét jól használja. „Föld, napfény, ész” – összegzett B. Nagy László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.