Közélet

B. Nagy: Az egykulcsos adóval mindenki jól jár

B. Nagy: Az egykulcsos adóval mindenki jól jár

2010. július 28., szerda
B. Nagy: Az egykulcsos adóval mindenki jól jár

Az Orbán-kormány akciótervének gazdasági elemeiről B. Nagy Lászlót, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, a párt szegedi polgármesterjelöltjét kérdeztük.

A kormányzati, illetve parlamenti szándékok és döntések egyik legfontosabbika a 16 százalékos egykulcsos adórendszer bevezetése. Az új kormány a minimálbéreket is adókötelessé teszi, de – állítja

B. Nagy László

, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szegedi fideszes tagja – a minimálbérből élők jövedelme sem fog csökkenni. „Azért nem valós az ezzel kapcsolatos félelem, mert a kormányzat szándéka, hogy egységesen csökkentse az adóterheket, illetve ezzel párhuzamosan bevezetjük a családi támogatásra épülő adórendszert. A 16 százalékos adókulcs bevezetése a minimálbérből élőknél fokozatos lesz az adójóváírás leírásával összhangban. Arra tehát senki se gondoljon, hogy csökkenni fog az egykulcsos adórendszer miatt a jövedelme, hiszen mindez minimálbér-növeléssel vagy egyéb kompenzációval párhuzamosan, fokozatosan, családi kedvezményekkel és gyereknevelést serkentő intézkedésekkel összhangban fog megvalósulni – ígéri az 52 esztendős pénzügyi szakember, a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje. Az egykulcsos adózás bevezetésével a kormány az egyszerűsítést is célozza, illetve azt szeretnék elérni, hogy minél többen fizessenek adót, ne érje meg eltitkolni a jövedelmet – folytatja B. Nagy László. Az intézkedések másik fontos eleme, ami a kis- és középvállalkozói réteget erősítheti, hogy a kedvezményes, 10 százalékos társaságiadó-kulcs alá eső nyereség mértéke a korábbi 50 millió forintról jelentősen, 500 millió forintra emelkedik, ez 250 ezer vállalkozást érinthet. Az egykulcsos adórendszer csak 2011. január 1-jétől lép életbe, de a kormányzati, parlamenti döntések pozitív hatása már az idén érezhető lesz B. Nagy László szerint. A nyereségadó 19 százalékról történő csökkentése az érintett vállalkozásoknál már az év második felében már érvényesülhet, s jótékony hatással bírnak majd az adózási morált növelő, az adminisztrációt csökkentő intézkedések, illetve hét adónem eltörlése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.