Közélet

Újjáépítik a kenderfonó falát?

Újjáépítik a kenderfonó falát?

2010. június 10., csütörtök
Újjáépítik a kenderfonó falát?
Arról számolt be portálunk vasárnap, hogy a Bakay-féle kenderfonó megtartásra szánt Rigó utcai homlokzatát mégis lebontották. A városvédők felháborodtak az ügyön, még feljelentés is született, a beruházó és a város szerint minden a szabályok szerint történt, állékonysági problémák miatt kellett bontani, de újjáépítik majd.Ahogy arról előző cikkünkben beszámoltunk, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bár nem tartotta védelemre érdemesnek a kenderfonó épületegyüttesét, mégis javaslatot tett néhány épületrész megóvására. Ilyenek voltak a Rigó utcai homlokzatok, amiket sokáig állni is hagytak, míg a munkagépek dolgoztak, de mára ezt a falrészt is lebontották. A városvédők úgy érzik, becsapták őket, s a szegedieket, a beruházó és a város szerint rossz volt a fal állaga, ezért bontottak, ám, ahogy az az eredeti tervekben szerepel, újjáépítik majd. Ahogy azt előző cikkünkben írtuk, felkerestük a beruházót s a város képviselőjét is.

A beruházó szerint rekonstruálják a homlokzatot

„Semmi sem változott a korábbiakhoz képest, ez a folyamat a kivitelezési technológia része. Az érintett homlokzati szakaszok az eredeti formájukban és elemeikből teljesen rekonstruálva lesznek a bevásárlóközpont megnyitásáig” – nyilatkozta portálunknak Christoph Augustin a beruházó, az ECE cégcsoport vezetője. „Egyébként az érintett homlokzati falszakaszok hivatalosan nem élveznek műemléki védettséget. Ennek ellenére a megtartásra javasolt falszakaszok rekonstruálva lesznek. Ahogy már említettem, a rekonstrukció az eredeti téglák felhasználásával történik a falak korábbi osztásával azonos módon, melyekről a munkálatok megkezdését megelőzően részletes felmérés készült” – mondta a beruházó cég képviselője, hozzátéve, hogy kérésünkre megmutatja a terveken, hogyan nézd majd ki a rekonstruált homlokzat.

Kovács: a homlokzatnál állékonysági problémák voltak

„A kéthajós nagycsarnok és a háromhajós bazilikális csarnok – szabályozási tervlapon jelölt - Rigó utcai homlokzatát az eredeti állapotnak megfelelően integrálni kell az új építésű homlokzatban a jelenlegi helyén. Eredeti állapotnak az 1937-es felmérési tervdokumentációt kell tekinteni” – idézte portálunknak Kovács Béla az építési iroda vezetője az ide vonatkozó építési szabályozást, majd elmondta, hogy az építési engedély megadása e szabály figyelembevételével történt. „A beruházó részletes felmérést készített a homlokzatról, amely egyrészt megörökítette annak felméréskori állapotát téglánként, minden egyes tagozatra, elemre stb. kiterjedően, másrészt feltárta műszaki állapotát is. (Az állapot rögzítése felmérési tervben és fotódokumentációban történt, melyek az építésügyi hatóságnál is rendelkezésre állnak.) A felmérés megállapította, hogy a homlokzatnál állékonysági problémák vannak, illetve a korábbi időszakokban olyan javítások, pótlások történtek, amelyek az eredeti állapotot megváltoztatták mind megjelenésében, mind anyaghasználatában. Ezt követően a beruházó egyeztetést kezdeményezett az építésügyi hatóságnál a feltárt problémák megoldása érdekében. Az egyeztetés eredményeképpen az a hatósági álláspont alakult ki, hogy a jogszabályi előírás akkor is teljesül, ha a homlokzati falat elbontás után a (szabályzatban) meghatározott eredeti formájában, eredeti anyagok használatával újjáépítik” – így az irodavezető.

A városvédő feljelentést tett

A Szögedi Védegylet elnöke, önkormányzati képviselő, Szabó László – aki annak idején a kenderfonó védetté nyilvánítását indítványozta – véleménye szerint mérhetetlen rombolás történt, hiszen a védetté nyilvánítás során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megtartásra javasolta a Rigó utca felőli homlokzatot, és az építési engedélyt is e feltétellel kapta meg a beruházó. Az egyesület tagja, Szabó Emese feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen rongálás vétsége miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.