Közélet

Tetőzés közelében a Tisza vízszintje Mindszentnél

Tetőzés közelében a Tisza vízszintje Mindszentnél

2010. június 16., szerda
Tetőzés közelében a Tisza vízszintje Mindszentnél

Tetőzés közelében van Mindszentnél a Tisza vízszintje, amely szerda délelőtt 866 centiméter volt; a magas vízállás ellenére a folyó alsó szakaszán nem volt szükség árvízvédelmi beavatkozásra – közölte az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője az MTI-vel.

A Tisza tetőzését csütörtökre-péntekre várják, Szegednél 790, Mindszentnél pedig 870 centiméter közeli vízállással, mindkét helyen már csupán néhány centiméteres vízszintemelkedésre számítanak – mondta

Keller Péter

. A szakemberek az árhullám lassú levonulására számítanak, egy-két hétig még magas vízállás várható, melyet befolyásolhat a Tisza mellékfolyóinak vízgyűjtőjén lehulló csapadék. Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az algyői híd között harmadfokú, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmadfokú, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben. A védekezésben 362 ember vesz részt – közölte a szakember. Az alsó Tisza-szakaszon az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert. Az ügyeletvezető elmondta, hogy az elvégzett beavatkozásoknak is köszönhetően tovább – a korábbi csaknem 60 ezer hektárról 38,3 hektárra - csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Az igazgatóság területén valamennyi belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben, a 26 működő szivattyútelepen naponta 3 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. A belvízi védekezésben 61 ember vesz részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.