Közélet

Milliókért pereskednek a válság károsultjai – Szeged sem kivétel

Milliókért pereskednek a válság károsultjai – Szeged sem kivétel

2010. június 12., szombat
Milliókért pereskednek a válság károsultjai – Szeged sem kivétel
A pénzügyi válság károsultjai jelenleg pereskednek. Véleményük szerint megtévesztette őket a bank, a pénzintézet pedig valóban sáros lehet, hiszen folyamatosan egyezkedik a szuperbiztonságos kötvényekkel „átejtette” ügyfeleivel. Több híresség – köztük a rockzenész Ákos – is fut a pénze után. Egy szegedi vállalkozó is mesélt portálunknak kálváriájáról. A pénzügyi majd a gazdasági válság okozói többek között azok a kötvénycsomag-konstrukciók voltak, ahol több vállalat hiteleit csoportosították egy értékpapírba, s azokat árulták a bankok nagyon kedvező hozammal. A pénzintézetek úgy hirdették meg e befektetéseket, hogy szuperbiztonságos, mint egy állampapír, hiszen a hitelek mögött lévő cégeket folyamatosan figyelik, és ha valamelyik csőd közelébe kerül, azt kiveszik a csomagból, lecserélik egy másik vállaltra. A tartalmasnak ígért kötvény azonban akkor kezdett lufivá válni, mikor a pénzintézetek nem tartották be ígéreteiket, és a szuperbiztos kötvénycsomagokba értéktelen vállalati hiteleket tettek be, sőt szakértők szerint magánszemélyek még ócskább jelzáloghiteleit is. A lavina innen indult útjára. Természetesen 2008 környékén kiderült, hogy ezek a lufik bizony az egész világot körbejárták, hazánkba is jutott belőlük bőven.

Ákos a színpad után a bíróságon

Az egyik hazai bank a K&H például ezeket a biztonságos, nagy hozamú kötvényeket CDO (collateralized debt obligation) néven dobta piacra kizárólag „prémium kategóriás” VIP-ügyfeleinek – olvasható a Heti Válasz cikkében. A bank úgy hirdette meg a kötvényeit, ahogy fent leírtuk: még az állampapírnál is biztonságosabbnak. Úgy szóét a reklám, hogy a hitelek mögött lévő vállalatokat az anyabank, a belga KBC ellenőrzi, figyeli, ráadásul hitelfedezetként is elfogadja a bank e kötvényeket. 2008-ra kiderült azonban, hogy ebből egy szó sem igaz – olvasható a cikkben. Addigra a papírok eredeti értéküknek alig 3-8 százalékát érték csak. Mikor kidurrant a lufi szinte az összes ügyfél perrel fenyegetőzött. Elkezdődött az alkudozás, a bank 50-70 százalékát fizette volna vissza az eredeti értéknek. Egy 2009-es PSZÁF jelentést követően a Gazdasági Versenyhivatal kétszer is megbüntette a bankot. A VIP-ügyfelek között volt Kovács Ákos, énekes és Sugár András, Málta tiszteletbeli konzulja, a Westel, majd a T-Mobile Magyarország ex-vezérigazgatója is, mindketten perre mentek a pénzükért – olvasható a Heti Válasz cikkében.

Szegeden 100 millió a tét

A SZEGEDma.hu talált egy szegedi vállalkozót, Tárkány Lászlót (képünkön), aki szintén beleesett a K&H csapdájába. „Cégemmel, a YOUR HOME – A TE OTTHONOD Kft.-vel vásároltunk mintegy 100 milliós értékben a CDO kötvényekből. Természetesen, amikor kiderült, hogy a papírok közel sem olyan biztonságosak, ahogyan azt hirdették, én is bírósághoz kívántam fordulni, és az én esetemben is megkezdtük a tárgyalást a bankkal. 50-60%-át lett volna hajlandó visszafizetni a pénzemnek a K&H, ami számomra elfogadhatatlan. A büntetőfeljelentést is fontolóra veszem, hiszen a esetünkben a kötvények futamidejét hirdették megtévesztő módon 10 évre, miközben tudták, hogy azok lejárati ideje 35 év is lehet. Ilyen feltételek mellet természetesen nem vásároltunk volna belőlük. Ez szándékos megtévesztés, akár a csalás alapos gyanúja is felmerülhet” – mondta el portálunknak a szegedi vállalkozó, aki elmondása szerint nem az egyetlen károsult a városunkban sem. A bank úgy nyilatkozik, hogy minden ügyet egyenként vizsgálnak és arra törekszenek, hogy közös nevezőre jussanak, az ügyfelekkel együtt keresik a megoldást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.