Közélet

Kormánytámogatást kérnek a szúnyogirtásra Szegeden és környékén

Kormánytámogatást kérnek a szúnyogirtásra Szegeden és környékén

2010. június 21., hétfő
Kormánytámogatást kérnek a szúnyogirtásra Szegeden és környékén

Szeged és huszonhat környező település a kormánytól kér 125 millió forintos támogatást az összehangolt regionális szúnyogirtáshoz - közölte Botka László (MSZP) polgármester hétfőn az MTI-vel.

Az idei év rendkívül csapadékos időjárása súlyos ár- és belvíz helyzetet eredményezett. A védekezés és kárelhárítás teendői között már a 2006-os árvíz idején is szerepelt az elárasztott térségek szúnyogcsapás elleni védekezése - áll a politikus közleményében.

Botka László

emlékeztetett rá, akkor Csongrád megyében az önkormányzatok összefogva, állami támogatással, egyszerre és összehangoltan végeztették el a Tisza- és a Maros-menti települések komplex biológiai-kémiai szúnyoggyérítését. A polgármester hangsúlyozta, a szegedi önkormányzat egymaga többet - idén 80 millió forintot - költ szúnyogirtásra, mint a megye összes települése együttvéve. Az önkormányzati tulajdonú Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. az idén - a szokásos két-három hetenkénti irtással szemben - hetente irtja a szúnyogokat, három-négy naponta pedig részlegesen. A szúnyoggyérítés azonban - különösen ilyen rendkívüli helyzetben - kizárólag akkor hatékony, ha összehangoltan végzik az egész régióban, hiszen a szúnyog széllel együtt több tíz kilométert is képes repülni. Így Szeged bármennyit költhet szúnyogirtásra, ha a környező kisebb települések a védekezést egymagukban képtelenek finanszírozni. Botka László tudatta, ezért személyesen fordul

Pintér Sándor

belügyminiszterhez, és kéri, hogy az összehangolt regionális szúnyogirtás költségeit - 27 településnek 125 millió forintot - a kormány a vis maior alapból vállalja magára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.