Közélet

Harmadfokú készültséget rendeltek el péntektől a Hármas-Körös torkolati szakaszán

Harmadfokú készültséget rendeltek el péntektől a Hármas-Körös torkolati szakaszán

2010. június 10., csütörtök
Harmadfokú készültséget rendeltek el péntektől a Hármas-Körös torkolati szakaszán

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el péntek reggeltől a Hármas-Körös bal parti, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz (Atikövizig) tartozó torkolat közeli szakaszán - közölte Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna csütörtökön az MTI-vel.

A készültségi szint emelésével a folyószakaszon megerősítik a figyelőszolgálatot, a vízügyi szakemberek pedig készen állnak arra, hogy az árvízi jelenségek esetén beavatkozzanak - mondta az Atikövizig ügyeletvezetője. A Hármas-Körösön jelenleg nem érkezik árhullám, a torkolati magas vízszint a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt alakul ki. A folyó tetőzése a torkolatnál a Tisza csongrádi tetőzésével egyszerre, jövő hét elejére várható. A Tiszán a Körös-torkolat és Algyő között jelenleg másodfokú, Algyő és az országhatár között pedig elsőfokú készültség van érvényben. A folyó vízszintje Szegednél várhatóan pénteken este vagy szombaton reggel éri el a másodfokú készültség elrendeléséhez szükséges 750 centiméteres szintet. A Tisza tetőzését a csongrádi megyeszékhelynél a harmadfokú szint, 850 centiméter közelébe a jövő hét második felére várják. A Tisza alsó szakaszán elhúzódó magas vízállás, többhetes védekezés várható a védekezés menetét azonban a Maroson és a Körösökön esetlegesen levonuló újabb árhullámok jelentősen befolyásolhatják. A folyón a legmagasabb, 1009 centiméteres vízszintet 2006 áprilisában mérték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.