Közélet

MKP: "Elutasítjuk a kettős állampolgárság kapcsán keltett hisztériát"

MKP: "Elutasítjuk a kettős állampolgárság kapcsán keltett hisztériát"

2010. május 24., hétfő
MKP: "Elutasítjuk a kettős állampolgárság kapcsán keltett hisztériát"

A Magyar Koalíció Pártja elutasítja azt a hisztériát, amelyet a kettős állampolgárság kapcsán némely szlovák politikus és politikai párt kelt. Az MKP felhívja a figyelmet arra, hogy a Magyar Országgyűlés elé beterjesztett, az állampolgárságról szóló módosított törvény csak 2011. január 1-jétől lesz alkalmazható, ami azt jelenti, hogy elegendő idő áll rendelkezésre az ezzel kapcsolatos kérdések megoldására - adja hírül a Felvidék Ma hírportál.

Az MKP visszautasítja némely kormánypolitikus felelőtlen, időnként már-már gyerekes, a balkáni és egyéb nem helyénvaló összefüggésekre utaló kijelentéseit, és valamennyiüket felelősségteljes állásfoglalás meghozatalára szólítja fel. Az MKP hangsúlyozza, hogy Szlovákia és Magyarország is ugyanannak a biztonsági szervezetnek a tagjai, azt pedig, aki egy partnerállamban ellenséget akar látni, a múlt század első felére jellemző elavult elméletek megtestesítőjének tartja. Az MKP a másik állampolgárság odaítélésének eljárásában részben az emberi jogok beteljesedését és az adott polgár kettős kötődése tényének elismerését látja. Az MKP véleménye szerint semelyik állampolgárnak sem lehet semminemű hátránya a kettős állampolgárság okán. Az MKP felhívja a figyelmet arra, hogy a módosított törvény a kettős állampolgárság felvételének, illetve fel nem vételének eldöntését a polgárra bízza, s ez a döntés kizárólag csak az adott polgár szabad akaratából hozható meg. Az MKP figyelmeztet arra is, hogy ebben a folyamatban szükségszerű a szigorú személyes adatvédelem: semmilyen szlovákiai szerv nem fog adatokkal rendelkezni arról, hogy Szlovákia polgárai közül kinek van vagy nincs más állampolgársága. A bárminemű megvalósítható ellenrendelkezések hangsúlyozását tehát az MKP az emberek elbizonytalanítására irányuló igyekezetnek tartja. Szlovákia több mint 200 ezer állampolgára, aki már most is kettős állampolgársággal rendelkezik, az adományozó állam hatékony adatvédelmi rendszere általi védettség alatt áll - szögezi le a párt állásfoglalása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.